Nyheter

Går det verkligen att spela boll på Finnvedsvallen?

Nyheter Är det rimligt att Svenska Fotbollsförbundet ska kunna tvinga klubbar, vilket i praktiken ofta innebär kommuner, till mycket stora investeringar för att uppföra nya arenor? Den frågan ställer sig flera miljöpartister i en debattartikel.

IFK Värnamos framgångar har resulterat i att en ny arena ska byggas för att klubben ska klara av Svenska Fotbollsförbundets formulerade krav på arenor som användas för elitfotboll. "Är det rimligt att Svenska Fotbollsförbundet ska kunna tvinga klubbar, vilket i praktiken ofta innebär kommuner, till mycket stora investeringar för att uppföra nya arenor?" Den frågan ställer sig flera miljöpartister i en debattartikel. Arkivbild: Anette och Tero Hedin Väisänen

IFK Värnamos herrlag har framgångar på fotbollsplanen. Svenska Fotbollsförbundet har formulerade krav på de fotbollsarenor, som ska användas för elitfotboll. Det ställs därför stora krav på den arena där IFK ska spela sina allsvenska matcher. 

Den 24 juli i år kunde vi två tillsammans med 5 070 andra åskådare se IFK möta Stockholmslaget AIK på Finnvedsvallen. Det var en fin idrottsupplevelse, trots att den slutade med bortavinst. Enligt Svenska Fotbollsförbundet håller Värnamos anrika, befintliga fotbollsarena av någon anledning inte måttet. Därför arbetar Värnamo kommun med att ta fram detaljplan för en ny arena mellan Prostsjön och Ljusseveka-leden. Det har även budgeterats för att investera cirka 210 miljoner kronor i en ny fotbollsarena med tillhörande anslutningsvägar och parkeringsytor.

I allsvenskan spelar 16 lag och cirka hälften av dem kommer från stora svenska städer/kommuner. Några av lagen kommer från ganska små orter, såsom Degerfors och Hällevik (Mjällby AIF). Är det rimligt att Svenska Fotbollsförbundet ska kunna tvinga klubbar, vilket i praktiken ofta innebär kommuner, till mycket stora investeringar för att uppföra nya arenor? Frågan känns särskilt motiverad om den nya arenan bara blir något mer ändamålsenlig än den befintliga.

Det rimliga vore i stället om Värnamo kommun kontaktade Degerfors kommun och Sölvesborgs kommun, vilken är Mjällby AIF:s hemvist, för att gemensamt vända sig till Svenska Fotbollsförbundet och ifrågasätta deras arenakrav.

 Jörgen Skärin och Peter Thorén, Miljöpartiet i Värnamo

__________________________

Om kommentarer

Du som kommenterar tänk på det här:

Inga påhopp tolereras på politiker, andra personer, föreningar, myndigheter eller andra. Inga svordomar eller antydningar till detta tillåts, då tas kommentaren bort med automatik. Rasism är självklart inte tillåtet.

Vi vill gärna att ni använder ert riktiga namn eller har ett återkommande alias. Ibland tvingas vi ta bort kommentarsmöjligheten på grund av att våra regler inte följs.

Blir det ingen bättring så kommer vi att förändra möjligheten att kommentera.

Taggar

Dela