Nyheter

Fyra av tio barngrupper för stora i Värnamo

Nyheter I Värnamo kommun är 39 procent av de åldersindelade barngrupperna i förskolan större än de får vara. Sveriges Lärare kräver att regeringen lagstiftar om barngruppernas storlek, skriver förbundet i ett pressmeddelande i dag.

I Värnamo kommun är 39 procent av de åldersindelade barngrupperna i förskolan större än de får vara. Sveriges Lärare kräver att regeringen lagstiftar om barngruppernas storlek, skriver förbundet i ett pressmeddelande i dag. Arkivbild

Enligt Skolverkets riktlinjer bör förskolans barngrupper för ett- till treåringar inte vara större än 12 barn. För äldre barn är rekommendationen max 15 barn per grupp. Sveriges Lärare kräver att regeringen lagstiftar om en minimibemanning och ett maxtak för barngruppernas storlek.

I Värnamo kommun översteg under fjolåret 39 procent av alla åldersindelade barngrupper den här riktlinjen. Det här är betydligt lägre än rikssnittet (55 procent).

Andelen barngrupper som är för stora har ökat i Värnamo kommun. Mellan 2021 och 2022 har andelen vuxit från 33 till 39 procent. Barngrupperna har även ökat i storlek på nationell nivå. Mer än hälften av alla barngrupper var större än rekommenderat år 2022.

– Det är oerhört allvarligt att vi nu ser ett negativt trendbrott. Utvecklingen går åt helt fel håll. Utan tvingande regleringar och med kommunernas allt mer ansträngda ekonomi är risken stor att barngrupperna kommer att bli större och personalen mindre, säger Johanna Jaara Åstrand, ordförande för Sveriges Lärare.

Stora barngrupper bidrar till ökad stress bland både barn och personal och försämrar möjligheterna till en god pedagogisk undervisning. Skillnaderna bland kommunerna i Jönköpings län är stora. I Aneby var 12 procent av barngrupperna större än de borde år 2022, i Tranås 70 procent.

– Förskolan är idag långt ifrån likvärdig för alla barn. Därför måste staten ta över ansvar genom att reglera personaltäthet, förskollärartäthet och barngruppsstorlekar, säger Johanna Jaara Åstrand.

Taggar

1 reaktion på Fyra av tio barngrupper för stora i Värnamo

Snälla gör samma undersökning på fritids så kommer ni säkert att få se likadana problem.

Kommentarsfunktionen är stängd