Fullmäktige gav klartecken till utredning av vattentorn
Nyheter Kommunfullmäktige har sagt sitt. Tekniska förvaltningen får en halv miljon kronor för att undersöka och projektera vad som behöver åtgärdas på vattentornet på Vråen.
För några veckor sedan berättade vi om att vattentornet vid Vråen behöver en översyn.
När frågan diskuterades i tekniska utskottet beslutade utskottet att föreslå kommunfullmäktige att anvisa den avsatta summan på en halv miljon kronor i 2021 års investeringsbudget för en undersökning och projektering inför renovering av vattentornet, projekt 302005.
När kommunfullmäktige behandlade frågan under torsdagen var Susanne Andersson (S) först upp i talarstolen. Hon hade en fråga till Gottlieb Granberg angående ärendet.
– Det här är ett gammalt ärende. 21180301, alltså för över tre och ett halvt år sedan, gjorde man en utredning som säger att vattentornet är i dåligt skick och att en upprustning behövs för att säkerställa en säker vattenleverans. Då fanns det en utredning som är gjord efter det, men den framgår inte i våra underlag. Vad är det man kom fram till då och då är frågan, varför behövde det ta tre och ett halvt år till? Ska man anslå 500 000 kronor, för det fanns faktiskt pengar 2020 för att göra den här renoveringen, men 500 000, kommer det att kosta så mycket? Det är 333 timmar för en konsult som kostar 1 500 kronor i timmen, men han kanske är lite dyrare, det vet inte jag. Jag tycker att det borde ha funnits en tydligare förklaring till vad det är som faktiskt behövde göras för tre år sedan och vad som då har blivit till mer nu.
Gottlieb Granberg (M) besvarade Susanne Anderssons fråga.
– Skillnaden var att i den första undersökningen fanns ett behov för renovera. Det här ska utreda vad man kan göra, för samtidigt ska Värnamoborna ha vatten under tiden och det finns en fråga nu som vår nye va-chef säger: Ska vi fortsätta ska ha ett vattentorn, ska det pumpas upp tryck eller blir det en kombination av det här? Det är lite saker som måste utredas: volymen på vattenledningar, stigningar och så vidare, så det är ingen liten sak. När det gäller de 500 tusen så är pengarna rätt runda och vi ska inte använda mer än som behövs.
Anders Ferngren (S) hade en följdfråga.
– Finns inte den här kompetensen inom tekniska, utan måste man anlita en konsult? Jag tycker inte att vi fick svar ordentligt på vad som behöver göras? Ska man röntga stålbalkarna? Vad är det som kostar så mycket? 500 000 kronor är mycket av skattepengarna.
Gottlieb Granberg (M) besvarade Anders Ferngrens följdfråga.
– Med risk för att upprepa det jag sa innan så är det svårt att veta vad de ska undersöka. Att de ska undersöka vattentornet är det inget tvivel om, men just vad det skulle innebära är hur man löser det hela. Det kanske inte blir ett vattentorn i framtiden, det kan vara röntgen men det vet man inte. Du frågade också om kompetens på tekniska…sådan här specialkompetens behövs tas in, bland annat för att beräkna mängderna och så vidare. Det behövs en konsult och det tar även tid från de på tekniska.
Efter avslutad debatt beslutade kommunfullmäktige enligt kommunstyrelsens förslag.
Redigt bra sagt av Susanne. En svindyr konsult och flera utredningar är bara pinsamt.