Nyheter

Fullmäktige beslutar om policy för visselblåsning

Nyheter Snart kan det bli lättare för kommunen att upptäcka missförhållanden inom organisationen.

Snart kan det bli lättare för kommunen att upptäcka missförhållanden inom organisationen. Bilder: David Alin/Pixabay. Montage: David Alin

Lagen om skydd för personer som rapporterar om missförhållande, den så kallade visselblåsarlagen, trädde i kraft den 17 december 2021. Den gäller inom all privat och offentlig verksamhet. Från den 17 juli 2022 ska funktionen finnas tillgänglig för vår kommun. 

Värnamo kommuns strävan är att i ett så tidigt skede som möjligt upptäcka eventuella missförhållanden inom organisationen och de ser anställdas och övriga intressenters engagemang som en viktig del i det arbetet. 

”Möjligheten att visselblåsa avses bidra till ett klimat där rapportering av missförhållanden är en naturlig och självklar del av verksamhetens kultur”, skriver kommundirektör Ulf Svensson i en tjänsteskrivelse. 

Syftet med kommunens policy är att organisationens anställda och övriga intressenter ska känna sig trygga med att rapportera missförhållanden och andra allvarliga händelser utan rädsla för repressalier eller andra negativa konsekvenser. Policyn syftar också till att säkerställa att rapporterna hanteras enligt bestämda rutiner så att visselblåsaren vet att rapporterna tas på allvar och hanteras konfidentiellt. 

Kommunstyrelsen beslutade på sitt senaste sammanträde att skicka vidare förslaget till kommunfullmäktige för antagande.

Taggar

Dela


1 reaktion på Fullmäktige beslutar om policy för visselblåsning

Det här är bara ett nytt sätt för kommunen att gömma undan alla brister. Betydligt bättre att gå direkt till media så att alla missförhållanden kommer fram till ytan på ett transparent sätt. Missförhållanden måste ju tas om hand av en helt oberoende part. Inte kommunen själv.

Kommentarsfunktionen är stängd