Nyheter

Fritidsgård i sommar – inte som i grannkommunen

Värnamo.nu

Nyheter Vaggeryds kommun har sitt Sommarkul för sommarlediga ungdomar men i Värnamo kommun är det mest semester som gäller.

I Värnamo satsade man i stället mer i juni.

– Vi har ingen fritidsgårdsverksamhet under juli då personalen måste ha semester och vi har också några föräldraledigheter som gör att det inte är så många i tjänst. Det är två eller tre är i tjänst och de jobbar med Blixten som är för funktionshindrade ungdomar inom LSS, berättar Maria Johansson (C) som är ordförande i kommunensmedborgarnämnd.

Hon noterar att man i Värnamo kommun också har Sommarpasset till skolungdomar. Fältarna jobbar hela sommaren och dyker upp där ungdomar samlas.

– Men så klart, man kan alltid göra mer, men det är inte många mer än Värnamo som har öppet sin Fritidsgård sex dagar i veckan resten av året. De flesta har bara öppet fem dagar faktiskt. Värnamo kommun är också en kommun som har en rejält tilltagen budget för föreningsbidrag och vi har en mängd föreningar som har aktiviteter för ungdomar. Hur det ser ut i föreningarnas verksamhet under sommaren vet jag däremot inte, säger Maria

Att det är olika mellan kommunerna tycker hon inte är så konstigt:
– Det är ju alltid så att man måste prioritera och Vaggeryd har gjort sin prioritering och vi vår så det är inte så konstigt att det ser olika ut kan jag tycka. Men allt ska utvärderas och resurserna ska användas där de behövs bäst, utlovar Maria.

– Veckorna 25–27 hade kommunen en rad aktiviteter för ungdomar med totalt 2 119 besök. Man hade sommardagläger, familjedag för nyanlända familjer på High Chaparral tillsammans med invandrarbyrån, två bussresor till Liseberg, gokartkörning, paintball, familjedag i Folkets Park tillsammans med Parken, invandrarbyrån och Internationella Vänner. Navet har varit öppet kvällarna måndag till fredag dessa tre veckor. På alla våra aktiviteter har det funnits barn och ungdomar med särskilda behov. Vår LSS-verksamhet Blixten har funnit öppen hela tiden och är medräknad, berättar Maria Nilsson som är verksamhetschef för fritidsgårdsverksamheterna i ett brev till bland andra några politiker.

I Vaggeryds kommun har man Sommarkul i juli. I Värnamo satsade man stort i juni. Arkivbild