Nyheter

Friska Viljor kommer hem

Nyheter Värnamokillarna i Friska Viljor lockar tusentals euforiska fans till sina spelningar i Tyskland. I slutet av april kommer de till Gummifabriken.

Barndomsvännerna Joakim Sveningsson och Daniel Johansson på att stanna till i hemstaden för en unik spelning med sitt band "Friska Viljor" på Gummifabriken. Bild: Pressbild  [1/2]

Barndomsvännerna Joakim Sveningsson och Daniel Johansson på att stanna till i hemstaden för en unik spelning med sitt band "Friska Viljor" på Gummifabriken. Bild: Pressbild  [2/2]

På vägen från Stockholm till Tyskland ligger Värnamo. Därför passar barndomsvännerna Joakim Sveningsson och Daniel Johansson på att stanna till i hemstaden för en unik spelning på Gummifabriken, innan de ger sig ut på ännu en turné till Tyskland, Schweiz och Österrike.

Under uppväxten i Värnamo hade de flera olika band ihop och det fortsatte de med efter att de båda flyttat till Stockholm. 2006 bildade de Friska Viljor och samma år kom debutalbumet ”Bravo!”. 18 år och åtta album senare har de spelat till sig en stor internationell publik och har gjort över 500 spelningar i Europa och USA. Med sin euforiska men samtidigt bitterljuva indiepop är Friska Viljor en efterfrågad liveakt som spelat på stora scener på en rad festivaler runtom i Europa.

Särskilt många och särskilt hängivna är fansen i Tyskland. Det var också där som den internationella karriären började. De spelade på gatan och lärde känna några lokala musiker. Efter spelningar i små skivaffärer, vardagsrum och på barer reste de hem med ett skivkontrakt med ett tyskt bolag. Sedan dess har de bytt upp sig till betydligt större spelställen, som till exempel Clumbia Theater i Berlin med plats för 3 500 åskådare. Senaste albumet ”Don’t Save the Last Dance” kom i maj 2022.

– Vi kan bara instämma: spara inte på dansen, utan kom till Gummifabriken 26 april för en dos indiepop som får dig att dansa hela vägen hem, skriver kulturchef Lars Alkner i ett pressmeddelande.

Taggar

Dela