Nyheter

Fridas drakar lyfte hos Teds

Nyheter Den 7 oktober släppte Jönköpings deckardrottning Frida Moisto sin andra bok ”Drakar lyfter i motvind” och under onsdagskvällen var hon på Teds Smörgåsbutik i Skillingaryd och presenterade sin nya bok inför förväntningsfulla besökare

Frida berättade om sin nya bok

I slutet av september var Frida Moisto med sitt bokförlag på bokmässan. Där lanserande hennes nya och en vecka senare fanns boken ute till försäljning.

– Jag är tacksam och glad för att det går bra. Ikväll ska jag prata om nya boken. Det tog nio månader att skriva, något lite snabbare än första boken, men det blev så då jag hade ett stoppdatum jag skulle vara klar. Jag känner att det var svårare att vara, eller att bli elak i den här boken, förra boken skrev jag mycket när jag var upprörd för andra saker, berättar Frida.

Bokförlaget sätter datumet när alstret ska vara klar, sedan ska den gå igenom förlaget och få ett omslag, så därmed behövs ett halvår med efterbearbetning innan en bok är klar att införskaffas för läsaren.

”Sjuksköterskan som skriver deckare på fritiden” presenterade sig Frida Moisto själv när lanseringskvällen började. Besökarna hade fått i sig en god räkmacka som tilltugg och Frida fortsatte; 

– Jag gav ut min första bok själv, det fungerade bra, tack vare många snälla människor som ville köpa min bok. Bokfabriken, som är mitt bokförlag, köpte rättigheten och de köpte även uppföljaren.  Denna bok är förlagd till Jönköping, så att man känner igen sig. Det är två poliser man får följa och de får ett uppmärksammat mord på sitt bord. Advokaten är inte populär då han tidigare fått en polismördare frigiven.

Birgitta Olsson från Vaggeryd passade på att få en signerad bok

Deckarförfattaren fortsätter att berätta att den nya boken tar vid där ”Nitroglycerin” slutar. Mord vid piren i Jönköping, kanske ett krogslagsmål som gått överstyr? Det blir mer komplicerat ju längre man kommer och jag kan ljuga på ett bra sätt, men det blir ingen bladvändare om man ska invänta bevis, så det har jag skyndat på en hel del.

– Jag blev intresserad av när folk har sitt spår och att man viker undan och inser att man gör skada och då handlar det om omvändelse, vilket jag inte kände till tidigare. Det börjar med någon liten idé och sedan läser man kring det och därefter kan man följa med och lösa problemen som dyker upp, berättar Frida.

Nyfikna läsare som besökte Teds denna kväll hade givetvis frågor till författaren;

– Personerna som du har med i boken är de påhittade? ”Ja, det är fiktiva personer, men jag ville gärna ha med en riktig person som hyllning till de som jobbar inom sjukvården, vilka är vidtalade, och finns med. Det handlar bland annat om kärlkirurgen och undersköterskan”.

– Har du någon på polisen som hjälper till att söka efter information ”Jag har en tjejkompis, som jobbar som polis, som svarar på mina frågor. Internutredningarna finns inte Jönköping, utan i Linköping, men de har varit väldigt snabba med att svara på mina frågor, det gäller även häktet. Ska jag beskriva det, så vill jag gärna ha upplevt det. Jag bad om att bli inlåst i en cell för att känna hur det var, vilket jag fick”

– Har du varit intresserad av att skriva länge ”Ja, alltid. Jag har skämts för att jag inte kan stava och sen det här med särskrivning. Men jag är duktig på att berätta historier, så jag tar hjälp av rättstavningsprogram och min mamma”.

Frida Moisto

– Fanns det några händelser i första boken som är verklig? ”Jag kan se det framför mig och då skriver jag ner det. Men det är inte medvetet, det har nog varit slumpen i så fall om man känner igen sig. Jag fick mig tillsagt en gång att det händer så mycket hemskt i Jönköping och då svarade jag att ” Mina mord händer inte på riktigt”.

– Bokens titel är lite annorlunda än tidigare, hur kommer det sig? ”Det syftar på att livet inte alltid är så lätt, när det är motvind så lyfter drakarna. Jag gillade det namnet bäst. Titeln kommer under tiden, jag har redan en titel till bok nummer tre. Förlaget ska vara med och bestämma, men jag hoppas att jag får behålla min idé”.

– Ändrar förlaget något i boken? ”Ja, svordomar bland annat, fast det märkte jag inte förrän jag hörde ljudboken, då insåg jag att jag svor. Men det har varit ett givande och tagande. Jag redigerade första boken med min mamma”.

– Hur bygger du en händelse? ”Jag tänker alltid att jag ska börja från början, men karaktärerna gör inte som jag tänkt mig alltid. Konstigt när det är jag som styr dem. Jag har bytt mördare i båda böckerna. Det blir ett jobb att kolla tillbaka så att alla grejer stämmer. Man börjar med någonting och sen man ändrar motivet. Jag kan inte skriva från start till mål, utan skriver i etapper”.

Signerad "Till Sara! Är du redo?"

– När hinner du skriva? ”Jag tycker det är roligt och jag tar mig tiden. Jag ser inte på tv, är jag ledig en dag så ska jag skriva fem blad, så gör jag det. Ibland bubblar det i huvudet och ibland händer det ingenting. Man måste skriva båda dagarna och försöka få till det. Det brukar fungera. Förra boken tog 2 år och nu tog den 9 månader. Jag gör inte så mycket annat. Jobb, barn, man och sen skriver jag”.

Deckarförfattaren som besökte Teds Smörgåsbutik ser fram emot boklansering i Holland framöver, där hennes första bok nu har översatts. Men film har hon inte tänkt på… än. ”Visst vore det kul”, nämner Frida.

”Nitroglycerin” har redan sålt i 15 000 exemplar och Frida rekommenderar att man läser böckerna i ordning, även om de två böckerna är fristående. Damerna som sitter vid bordet kommenterar att det är kö till att låna boken både i Vaggeryd och Skillingaryd. När ljudboken lanserades gick den upp på andra plats bland mest hörda efter en vecka.

– Jag tyckte den förra var så bra. Jag har tänkt att köpa uppföljaren ikväll, säger Gunilla Otterberg som är en av besökarna hos Teds. 

– Det är trevlig och avkopplande att läsa, menar Inger Gustavsson som säkert får med sig Fridas nya bok hem ikväll.

Fridas bok nummer tre kan vara klar till våren 2021, om allt går vägen. Så vi kommer att ha nöjet att träffa deckardrottningen från Jönköping fler gånger över en kaffe och räksmörgås hos Teds i Skillingaryd. Och vem vet… handlingen kanske kommer handla om ett mord på Storgatan utanför smörgåsbutiken?

Taggar