Nyheter

Franz uppmanar: var observanta!

Nyheter Värnamobon Franz Eigelsreiter uppmanar alla drabbade att polisanmäla bluffakturor.

Värnamobon Franz Eigelsreiter uppmanar alla drabbade att polisanmäla bluffakturor.

Den senaste tiden har privatpersoner fått slutfakturor med tillhörande stämningsansökan, så kallade bluffakturor, i brevlådan. En av de drabbade är Franz Eigelsreiter.

– Det var överraskande och en chock. Jag vet att jag inte har beställt något för den summan överhuvudtaget. Det som förvånade mig mest var att företagets säte var i Malmö men att stämningen kom från Göteborg. När jag såg stämningen tänkte jag direkt: vad är det för amatör som har gjort det här?

Vid en närmare analys av pappren insåg Franz Eigelsreiter att det var något konstigt med dokumenten.

– Jag kollade upp företaget och det visade sig att bolagsnamnet var felstavat. Det riktiga företaget har sitt säte i Tyskland och är den tyska motsvarigheten till Klarna. Då förstod jag att det var något som inte stod rätt till.

Franz Eigelsreiter tog kontakt med Göteborgs tingsrätt och gjorde en avstämning med dem.

– Det fanns inget ärende inlämnat hos dem. När jag sedan läste upp organisationsnumret, hamnade vi hos en privatperson i Västra Frölunda.

Franz Eigelsreiter gjorde en polisanmälan och fick prata med en utredare i Jönköping.

– Han sa att de hade fått in väldigt många anmälningar om det här och uppmanade alla som har fått de här bluffakturorna att göra en polisanmälan. Och är det någon som fördjupa sig ännu mer i ärendet, kan de skicka tillbaka pappren i ett rekommenderat brev för att bestrida stämningen.

Franz Eigelsreiter uppmanar alla drabbade att göra en polisanmälan och ber människor att vara uppmärksamma.

– Det jag förfasas över mest är om det någon äldre som har fått sådana här fakturor. Ser de att de är en stämning från Sverige, så blir de nog rädda och betalar in den begärda summan. Var observanta!

Läs mer om bluffakturorna här.

Taggar