Nyheter

Från ord till handling mot antisemitismen!

Nyheter Idag är det 77 år sedan förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades och samma datum infaller den internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Läs Tobias Pettersson och Sofia Granstrand (M) insändare här

Tobias Pettersson och Sofia Granstrand

En dag då vi uppmärksammar minnet av alla de som mördades under Förintelsen, alla de som överlevde och alla de som stod emot i denna mänsklighetens mörkaste stund. Det är genom att minnas och uppmärksamma som vi kan levandegöra minnet av Förintelsen och säkerställa att vår och kommande generation drar lärdom av det som hände.

Tyvärr räcker det inte att bara minnas vad som hände. Faktum är att antisemitismen har fått nytt fäste i Sverige och att situationen för landets judar är oroväckande. Ingen ska behöva känna rädsla eller oro för att öppet visa sin trostillhörighet som att till exempel bära Davidsstjärnan, besöka synagogan eller andra judiska mötesplatser. Det är en skam att vi i vårt demokratiska samhälle inte kan garantera säkerheten för människor oavsett tro. I vårt Sverige har judar precis som alla andra rätt att leva sina liv utan rädsla och fruktan. Det handlar i grund och botten om frihet.

Vi har alla ett ansvar att försvara vår demokrati och ta debatten när vi hör åsikter som går emot våra grundläggande värderingar. Yttrandefriheten är en viktig princip men innebär inte en frihet från att kritiseras för odemokratiska åsikter. Vi behöver bli bättre på att sprida kunskap om antisemitismen och de fördomar som antisemitismen bygger på. Sverige måste göra mer för att komma till rätta med problemen och pressa tillbaka hatet genom att införa nolltolerans mot antisemitism i svenska skolor där varje incident ska anmälas, att förbud införs mot deltagande i våldsbejakande organisationers verksamhet och genom att stoppa utbetalningar av skattepengar till organisationer som inte delar grundläggande demokratiska värderingar.

Låt oss aldrig glömma alla de som föll offer för förintelsen, alla de som överlevde och de som stod emot.

Tobias Pettersson (M)
Föreningsordförande, Moderaterna i Värnamo kommun 

Sofia Granstrand (M)
Ordförande för Moderatkvinnorna i Värnamo kommun

Taggar

Dela


2 reaktioner på Från ord till handling mot antisemitismen!

Om de nu verkligen skulle bry sig om antisemitism borde de ta avstånd från partiet som bildades av svenska SS-veteraner.

Hej Anders!

Vi moderater står alltid upp för individens fri- och rättigheter! Att göra upp med andra partier i frågor där vi tycker ungefär lika (kärnkraft, kriminalitet, mer pengar till kommunerna under pandemin med mera) är inte detsamma som att acceptera deras rötter och ge vika på våra värderingar oavsett om det handlar om SD eller V.

Du kan vara trygg i att vi vet var vi har våra värderingar och att vi aldrig ger vika för dessa.

Kommentarsfunktionen är stängd