Nyheter

Från hopplöshet till hoppfullt på 16 timmar

Nyheter Dagens frukostmöte blev digital variant vid Campus i Värnamo där semestertips lämnades och besöksnäringen fått draghjälp av Science Park. Del 1 av 2

Digitala studion under frukostmötet som Värnamo Näringsliv arrangerade under morgonen

– Vi saknar det här med när vi träffas på Vandalorum och vi vill gärna hälsa alla välkomna med ett handslag, men det får vi vänta med. Nu på morgonen ska vi försöka få in semestertips från er alla i chatten, var ska vi semestra i sommar? Det var frågan när Värnamo näringsliv och Värnamo Företagarförening öppnade upp för digital form av frukostmöte.

Carola Öberg från Science Park berättar om innovationsrace och från hopplöshet till hoppfullt på 16 timmar.

– När man samlar och krockar en del personers kunskap uppstår innovation, som kombineras med andras kompetens. Gubbar och gummor har livserfarenhet och tillsammans med studenter blir det bra med nya idéer, ny teknik och tjänster för att hitta styrkor, nya som gamla. De öppna innovationsprocessen har blivit populär här i Värnamo kommun, säger Carola från Science Park.

– Vi har haft olika race på Gummifabriken. Man hjälper varandra att titta framåt och tänka nytt. Vad har man för problem och vad kan vi hjälpa till att skapa nya produkter. Under flera veckor har innovationsresor inom besöksnäringen, närmare ett 50-tal, gjorts för att hjälpa upp lokala aktörer.

– Vi ville hjälpa näringen och vi hade ett race på 16 timmar. Vi byggde upp olika hållplatser i länet där man tog upp flera värden. Man stärkte det man redan hade, man tänkte om på vad man kunde erbjuda istället. Varför vill man inte åka till Småland, vi tog bort inte och ställde frågan varför man ska åka till Småland. Närmare ett 50-tal företag medverkade och många kunskapsgivare inom det tekniska lämnade en ny syn på verksamheten.

– Väldigt mycket samverkan gällande boende och samverkan när det gäller turism och vad man kan göra i vår kommun. Vi samverkar, små eller stora aktörer, spelar ingen roll, menar Carola.

Blir det en stark sammanhållning i branschen efter krisen?

– Jag hoppas det. Viktigt är att skapa här och nu. Det handlar också om att överleva den här krisen. Vi kanske kan samla aktörerna igen för att samverka igen. Vi ska även samverka över vår verksamhet och tänka utanför vår egna verksamhet. Det kanske handlar om en biluthyrning vid stationen? Mot hösten kan man tänka några år framåt, avslutar Carola på Science Park.

Taggar