Nyheter

Främst unga

Nyheter Det visar en ny rapport som LO presenterar i dag. Rapporten visar också att det är högst troligt att många anställda missar att de själva kan välja bland annat förvaltare, pensionsform och återbetalningsskydd.

Anette Myrvold, vice ordförande för LO-distriktet Småland och Blekinge.

2016 fick mer än 47 000 arbetstagare i Jönköpings län chans till en betydligt bättre pension tack vare försäkringen Avtalspension SAF-LO, som omfattar alla privatanställda anställda med kollektivavtal inom SAF-LO. Nu kan LO visa att flest inbetalningar gjordes till unga som fyllt 25 år.
Anette Myrvold är vice ordförande för LO-distriktet Småland och Blekinge.
Många som jobbar inom LO-yrken är unga, och arbetar ofta extra under studier i till exempel handel och inom vård- och omsorg. Vår rapport visar tydligt hur viktigt det är att få ett arbete tidigt. Det påverkar i allra högsta grad storleken på den framtida pensionen, säger hon.

Premien betalas automatiskt in av arbetsgivarna. Men de anställda har möjlighet att själva välja bland annat förvaltare, pensionsform, återbetalningsskydd och familjeskydd.
Enligt rapporten tyder dock mycket på att många missar viktig information om sina pensionsvillkor.   –  Det här betyder att fler skulle kunna få ett ännu bättre försäkringsskydd. Vi vill därför uppmana de som berörs att kontrollera inrapporterad lön mot pensionsbeskedet från Fora. Man bör också fundera över om den egna familjesituationen kräver ökad ekonomisk trygghet, säger Anette Myrvold.

Taggar

Dela