Nyheter

Frågor till chefen för tekniska

Nyheter En privatperson tycker till om händelser inom kommunens tekniska förvaltning.

Det är under all kritik att förvaltningschef Jesper du Rietz inte bemöter så pass allvarliga anklagelser som framkommer i artikeln med rubriken ”Medborgaren: Duktiga medarbetare blir stympade” som publicerades i Värnamo.nu och som Jesper besvarar (utan att bemöta) under rubriken ”Förvaltningschefen: På rätt väg”.

Så därför undrar jag: Jesper, stämmer det att det på tekniska förvaltningen gata/park köps in utrustning som inte är relevant för verksamheten? Att man hyr in maskiner som inte utnyttjas? Ja eller nej?

Stämmer det att det cirkulerat ett mejl mellan ledningspersonal om att man skulle hitta fel hos personalen, så man kunde göra sig av med dem? Ja eller nej?

Stämmer det att medarbetarna mår dåligt? Att de upplever att en klick ledare försöker skrämma personal? Ja eller nej? (och innan du svarar, har du frågat medarbetarna?)

Stämmer det att duktiga, kunniga medarbetare blir stympade, att de blir åthutade för hur de löser problem? Ja eller nej?

Stämmer det att ledningen i den personalundersökning som gjordes på gata/park fick lågt betyg? Ja eller nej? Och vad har ni i så fall gjort eller planerat göra för att komma tillrätta med problemen?

I min värld så bör inte den typen av problem avhandlas och avklaras på något enstaka möten med ledningen själva.

*

Jag har några fler frågor Jesper. Du skriver att ”påståendet att en klick ledare försöker skrämma personal är helt barock.” Jag undrar på vilka grunder du hävdar det? Hur kan du vara säker på att det är lögn? Har du frågat personalen om det är såhär de upplever det?

I min värld hade ovan nämnda mejl om att ”hitta fel hos personalen för att göra sig av med dem” räckt för att skapa allt annat än trygghet. Så om du inte är helt säker på att detta är lögn vore det mer lämpligt att du som ansvarsfull chef formulerar dig i stil med att du tar det på stort allvar, att det ska utredas och att eventuella arbetsmiljöproblem ska åtgärdas. (Och hur var det nu med de medarbetare som fått gå, märkligt tätt inpå att de ifrågasatt ledningen eller dess hantering av skattepengar inom tekniska?)

En närstående till mig arbetar inom nämnda förvaltning och varje gång vi pratar om arbetsplatsen får jag höra nya häpnadsväckande historier om ageranden från chefer och arbetsledare inom tekniska. Tidigare har tekniska framstått som bästa tänkbara arbetsplats. Nu mår även denna medarbetare dåligt. Vad har gått snett Jesper? Har du förstått att personalen mår dåligt? (Ja eller nej?)

*

Till sist vill jag också säga att det är bland det fegaste jag läst att på en och samma gång ignorera varenda anklagelse och samtidigt skylla på medarbetare som du uppfattar som motståndare till förändring. Det som det talas om är anklagelser om häxjakt, vårdslös hantering av kompetens och skattepengar, inte något gnäll över organisationsförändringar.

Jag undrar: Vem är chef över Jesper? Om det är någon som verkar vara motståndare till förändring så är det väl Jesper. Han verkar inte benägen att förändra en ohållbar situation där ledningsgruppen uppenbart är problematisk.

Jesper avslutar självgott, och till synes verklighetsfrånvänt, med att skriva att allt är frid och fröjd, att utvecklingskurvan pekar upp och att förvaltningen är på rätt väg. Det är vad jag kallar barockt. Och pinsamt. Men det är också precis så det har låtit många andra gånger en anklagelse nått Jespers nivå de senaste åren. Jesper har fullt förtroende för sina underchefer. Kanske är det dags att omvärdera det förtroendet.

Närstående

Taggar

Dela


3 reaktioner på Frågor till chefen för tekniska

Så dåligt att skylla på alla under honom..
Ligger det inte i kommunens intresse att undra varför så många som fått gå eller – som av en händelse – sagt upp sig plötsligt?
Det verkar vara fullständig kaos på tekniska.
Men med en chef som är felfri, så löser det sig säker av sig själv.

Man blir ju inte förvånad om man tittar på hans CV de senaste tio åren, han byter chefstjänster så man kan tro att han löneförhandlar sig upp på diverse chefsstegar!

Kommentarsfunktionen är stängd