Nyheter

Frågade statsministern om höjd pensionsålder och svensk industri

Nyheter Från diskussioner om våld i nära relation till en utfrågning av statsminister Stefan Löfven (S). Tisdagen den 11 maj var en fullspäckad dag för gymnasieläraren Aldijana Puskar Imsirovic. Läs hennes referat i sin helhet nedan.

Aldijana Puskar Imsirovic utfrågar statsminister Stefan Löfven (S).

Dagen avslutades med digital en konferens med ingen mindre än Stefan Löfven, där jag var först på tapeten att ställa mina två andra viktiga frågor. Jag har en förhoppning om att vi alla tillsammans kan, utifrån sina roller, göra världen till en bättre plats både här och nu och för framtida generationer.

1) Är det rätt väg att gå att höja pensionsåldern till 69? Jag håller med om att vi behöver fler som betalar in skatt, men genom att låta de som redan är på arbetsmarknaden stanna kvar två till fyra år extra?! Det kommer definitivt att leda till ökad arbetslöshet bland ungdomar och nyanlända, därmed inte fler skattebetalare. Dessutom förstärker det segregationen, jämställdheten och indirekt leder till kriminalitet. Dessutom kan det prefabricera fattigpensionärer om du till exempel blir utbränd och inte orkar jobba längre än till 65 år.

2) Förstärka svensk industri, återta makten ifrån Kina och på så sätt skapa fler jobb, fler skatteintäkter och lösa klimatgåtan. Vi i Sverige har BAT (EU:s reglemente för bästa tillgängliga teknik). Vi skulle på så sätt korta ner transportvägar, koldioxidutsläpp och klimatpåverkan samt förhindra att långlivade utfasningsämnen som används i Kina sprids i vår natur, men främst skapa fler jobb. Med det skulle vi få många positiva spinoff-effekter: en välmående ekonomi, ett välmående folk och en välmående natur. Hållbar utveckling i allra högsta grad, det vill säga ekonomi, ekologi och sociala faktorer som går hand i hand med varandra. Frågan var vilka subventioner och skattelättnader finns för att locka tillbaka företagen till Sverige?

Den tredje frågan som det inte fanns tid att ställa var: Välfärden står på två ben där ena benet haltar. Naturligt nog på grund av corona är vården prioriterad men skolan haltar efter. Vilka insatser/ strategier har regeringen för att förbättra svensk skola? Volvo fick mer i coronastöd än svenska gymnasieskolor i sin helhet.

Text och foto: Aldijana Puskar Imsirovic 

Taggar

Läs mer


1 reaktion på Frågade statsministern om höjd pensionsålder och svensk industri

Nu händer det.! Skolan lyfts fram och tar plats på den politiska arenan.
Skolan och Socialdemokraterna – Youtube
Stefan Löfven – Inlägg | Facebook
Anna Ekström – Sökresultat | Facebook

Kommentarsfunktionen är stängd