Nyheter

Fossilfria bränslen i jord- och skogsbruk år 2030

Nyheter Det är ett av de mål som LRF har satt upp i sitt hållbarhetsprogram

Anders Friberg

När diskussionen pågår om det hållbara samhället och klimatnytta har LRF (Lantbrukarnas riksförbund) tagit fram ett hållbarhetsprogram med en lång rad punkter för att berätta om hur de gröna näringarna kan vara en del av lösningen.

Ett av förslagen är att maskinparken i jord- och skogsbruk ska drivas med fossilfria bränslen år 2030. Men de menar att näringen inte klarar den omställningen själv. De ekonomiska resurserna och lönsamhets-marginalerna inom de gröna näringarna allmänt ger inte utrymme för omställning utan möjligheterna till finansiering och långsiktig lönsamhet, enligt LRF.

– Målet och viljan är glasklar, säger Anders Friberg som är LRFs regionordförande. Det finns strategier för till exempel skogsnäringen, men nu tittar vi lite speciellt på livsmedelsproduktionen fortsätter Anders Friberg. Han menar att utan stöd från staten blir det svårt med en övergång till fossilfritt. Att öka livsmedelsproduktionen och övergå till fossila bränslen utan stöd från staten är en ekvation som inte går ihop utan kraftigt höjda matpriser och det vill ingen ha.

– När det gäller det fossilfria bränslen så är det ju en större fråga än för de gröna näringarna, enligt Anders Friberg. Det handlar om en total omställning i hela samhällsbygget.

LRF menar att det är en förutsättning för ett mera klimatsmart samhälle att öka vår egen livsmedelsproduktion eftersom vi idag importera livsmedel och det behövs en ökad självförsörjningsgrad. En ökad skogsproduktion är också angelägen för att kunna byta ut till exempel byggnadsmaterial, men även som råvara i textilproduktion och för att kunna ersätta en hel del kemikalier.

Utöver diskussionen om fossilfria bränslen har LRF lagt fast tre miljömål, två ekonomiska mål och ett socialt mål:

  • När det kommer till miljön handlar det om att öka klimatnyttan, främja den biologiska mångfalden och öka resurseffektiviteten
  • Gällande ekonomi ligger fokus på att öka lönsamheten och konkurrenskraften och öka jordbruks- och skogsproduktionen i Sverige.
  • Att öka landsbygdens attraktionskraft är målsättningen för det sociala målet. 

Nu ska LRF ge sig ut och möta människor för att förankra sina tankar. De har som mål att prata med 1000 beslutsfattare, 10000 medlemmar och en miljon konsumenter och några av alla dessa finns säkert i våra bygder.

Taggar

Dela