Nyheter

Förvärrat väderläge under helgen

Nyheter Under veckan har, och är, det höga flöden i våra kommuner. SMHI lämnar en gul vädervarning i västra delen. Hur ser det ut hos dig, är du drabbad? Skicka in din bild till oss. Texten uppdaterad kl 11.50

Tog den längre vägen hem från redaktionen under onsdagen. Vatten fascinerar, i måttlig mängd...   [1/10]

Vattnet är på väg över vägen i Föreberg  [2/10]

Föreberg sydväst om Skillingaryd  [3/10]

Om man ska jaga i dag får man ta båten ut till tornet  [4/10]

Åkern har blivit vatten strax norr om Åker  [5/10]

  [6/10]

  [7/10]

  [8/10]

Ålarydssjön har brett ut sig   [9/10]

Stödstorpsån översvämmad. Foto: Martina Ojala  [10/10]

I Värnamo har MSB bistått med tusen meter barriärer och Lagans vattennivåer prognostiserats bli lika höga som 2020 under de kommande dagarna. Carina Stridh Bjurhager fick ringa nödsamtal under onsdagskvällen för att Österån svämmade över, några kilometer väster om Skillingaryd.

SMHI varnar för höga flöden när snösmältning och regn orsakar höga flöden och det förväntas pågå fram till söndag. Enligt SMHI är det flöden som uppstår i genomsnitt vart femte till 25:e år. 

Hur ser det ut hos dig? Är du drabbad av översvämning? Skicka in ett foto till oss på mail redaktionen@skillingaryd.nu eller redaktionen@vmo.nu. Har du tagit med mobilen kan du skicka sms till 0702470119, glöm inte att ange var fotot är tagit.
Vi lottar ut några trisslotter som tack för bidraget. 

Texten uppdaterad: Under fredagsförmiddagen har SMHI utfärdat en röd varning, den kraftigaste, för Ulricehamns och Borås kommun, övre Viskan och Ätran. Varningen gäller översvämning av regionalt viktiga vägar, byggnader såsom lador, friggebodar, garage och fritidshus.

Länsstyrelsen i Jönköpings län meddelar ”Vattennivåerna i Tidan fortsätter att stiga i områden i Habo och Mullsjö kommuner och även i Nissan och Lagan i Värnamo och Gnosjö kommuner. Vattnet stiger också i Tranås med omnejd i anslutning till Svartån men med några dagars fördröjning”.

– Den prognos som vi hade att vattennivåerna skulle nå sin kulmen under onsdagen i bland annat Värnamo har vi fått revidera. Vi ser en förskjutning på cirka tre till fyra dygn, kommenterar Måns Lindell, handläggare vid vattenenheten, Länsstyrelsen i Jönköpings län. Vattennivåer förefaller dessutom komma stiga ännu mer än tidigare prognosticerats till följd av stora regnmängder väntas i helgen
Vad gäller Värnamo kommun så har man under torsdagen byggt barriärer för att hålla undan vattenmassorna från hotade fastigheter.
– I Värnamo kommer totalt 1300 meter barriär sättas upp varav 700 meter kommer som nationell förstärkning från MSB, säger Måns Lindell. Vi har som sagt inte sett att vattenflödena mattas av och det innebär att om du har en fastighet som ligger i ett område där det är risk för översvämning så är rådet att försöka vara hemma så mycket som möjligt för att ha koll på vad som händer. Likaså om du har en sommarbostad som ligger i ett område där det kan svämma över så är det bra om du åker dit ser till huset.
– Vi ser alltså ett förvärrat läge inför helgen än vi tidigare trott, i nivå med februari 2020, säger Måns Lindell

 

Taggar

Dela


Läs mer

Bildextra: Översvämning hotar hus i Elghammar