Nyheter

Förvaltningschefen om arenaprocessen 

Nyheter Jesper du Rietz på teknik- och fritidsförvaltningen ger oss det senaste i arenafrågan.

Frågan om fotbollsarenan i Värnamo går vidare. Bild: HMXW Arkitekter

I somras berättade vi att Naturskyddsföreningen överklagade Värnamo kommuns förslag till detaljplan för del av fastigheten Ljusseveka 2:1. Ärendet ligger just nu hos mark- och miljödomstolen. För att få en uppdatering i frågan tog vi en pratstund med Jesper du Rietz, förvaltningschef på teknik- och fritidsförvaltningen.

– Kommunen har att inkomma med kompletteringar, synpunkter och aspekter fram till den 1 april, som svar på den överklagan som gjorts mot detaljplanen. Därefter får vi se hur processen går. Vi som kommun vet ju exakt inte tidsplanen och tidshorisonten för hur domstolen hanterar frågan, men före den 1 april ska vi lämna in våra ståndpunkter. Det intressanta är ju när kan det bli dom som kan har laga kraft? Det finns lite ovisshet i frågan eftersom vi inte äger processen. Vi har den absoluta positiva tron och målsättningen att vi ska kunna ha vetskap före sommaren, men det vet inte. Vi som förvaltning är redo, förberedda och på tårna på att komma i gång med arbetena när detaljplanen väl får laga kraft. Från kommunens håll ser att vi har ett väldigt starkt underlag, vi har gjort väldigt noggranna utredningar utifrån konstens alla regler så vi är försiktigt positiva, säger Jesper du Rietz.

Om mark- och miljödomstolen skulle gå på Naturskyddsföreningens linje, kommer kommunen att överklaga ärendet? 

– Det där är i grunden en politisk fråga, om det nu skulle bli dom emot oss. Men jag skulle tro att kommunen bestämmer sig för det: att blir det en dom mot detaljplanen, så driver vi en överklagan och det utav flera anledningar. Dels sett utifrån det här med fotbollsarenan: det är en fantastisk bra plats för att driva elitfotboll nära breddfotbollen, det är nära för stadens invånare att kunna ta sig till arenan, att det är nära helt enkelt. Det är den lilla stadens fördelar att kunna ha allting samlat: att de små pojkarna och flickorna ska kunna se sina idoler på herr och damsidan flera gånger i veckan. Det blir familjärt i jämförelse med storstäderna där elitfotbollen ofta är på ena sidan av staden och barnen på den andra. Det här ger viktiga värden till den lilla staden och den lilla stadens förening, så för fotbollen så är det här en hundraprocentig plats. Sedan är det viktigt för kommunen generellt att utveckla staden i olika områden och riktningar, säger Jesper du Rietz.

Taggar

Dela


Läs mer

Kommunen har sagt sitt i arenafrågan
Plan- och byggchefen om yttrandet: ”Hoppas på snabbt avgörande”
Förvaltningschefen om yttrandet: ”Strålande arbete”

6 reaktioner på Förvaltningschefen om arenaprocessen 

Skrattretande att fotbollsförbundet kan kräva att Värnamo bygger en ny arena! Vad bidrar dessa gamla stofiler med själva? Sitta och ställa krav på andra går bra när man själv inte behöver ta något ansvar. Finnvedsvallen fungerar utmärkt och kommer att göra så även i fortsättningen!
En intresseorganisation ska komma med goda råd, men inte bestämma hur skattepengar ska användas!

Kravet på nya fina arenor som Svenska Fotbollförbundet kräver att vi skattebetalare ska stå för har det utvecklat fotbollen. Vi har väl tappat i ranking i Europa så fina arenor har inte hjälpt. Lägg pengarna på att utveckla våra ungdomar.

En plan som bara får användas av elitspelarna på herr- och damsidan. Är det verkligen rimligt att lägga dessa pengar här? Det finns och kommer inte att finnas några ekonomiska vinningar för att bygga en sådan här arena som bara gynnar IFK Värnamo. 350 miljoner (som säkerligen blir 400 miljoner när allt är klart) rakt ut i sjön… Och då är det driftkostnader som ska betalas också. Vem står för allt detta? IFK Värnamo? Med både ishall och badhall som står och förfaller så vore det en väldigt sund idé och slå ihop allt till en multiarena i stället? Där fler individer och föreningar kan gynnas av ett nybygge. Gör om och gör rätt. Våra skattemedel ska gå till annat som gynnar fler än en endaste nyttjande part. Absolut är det väldigt kul att IFK gått upp i allsvenskan men vi kanske inte ska drabbas av hybris…

Jag föreslår att ni politiker och tjänstemän som försöker forcera fram en arena på denna plats går samman och startar ett privat företag som finansierar och sedan hyr ut arenan till IFK.
På så sätt tjänar ni pengar (förutsatt att ni talar sanning om era utredningar samt att ni har rätt om att IFK kommer kunna att betala hyran tills efter att arenan är avbetalad), vinn, vinn, vinn med andra ord.

För ni skulle väl aldrig ljuga om möjlig miljöpåverkan eller den ekonomiska situationen?

Kommentarsfunktionen är stängd