Nyheter

Första spadtaget för biogasstation

Nyheter På torsdagsmorgonen genomfördes första spadtaget för Värnamo tätorts första biogastankstation.

På torsdagsmorgonen genomfördes första spadtaget för Värnamo tätorts första biogastankstation. På bilden syns från vänster: Peter Bäckström, Anetté Myrvold (S), Tobias Pettersson (M), Mattias Jalonen, Martin Söderkvist, Robert Ljungskog och Mikael Karlsson (C). Bild: Pressbild

Det är Småländska Bränslen som kommer att uppföra och ansvara för drift av tankstationen för fordon som går på komprimerad biogas. Platsen är fastigheten Bävern 1, mitt emot Mekonomen vid Gröndalsleden. Spadtaget utfördes av representanter från Värnamo kommun: Tobias Pettersson (M), Mikael Karlsson (C) samt Anetté Myrvold (S), Mattias Jalonen från MJ Åkeri, Martin Söderkvist från Söderqvist Gräv, Robert Ljungskog från Svenstigs samt Peter Bäckström från Småländska Bränslen. Målsättningen är att stationen skall vara i drift till 1 maj.

– Vi ser en stor potential i framtiden för fastigheten där strategin och utvecklingen går mot en klimatneutral energistation både för fordon och människor, fastigheten förbereds redan nu för flera alternativa bränslen som vätgas, ladd infrastruktur för batterifordon med mera. Det planeras även för miljötvätt för fordon samt eventuellt någon typ av matservering. Möjligheterna är stora, säger Peter Bäckström, etableringsansvarig för Småländska Bränslen i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Vår biogas är 100 procent förnybar och tillverkas lokalt av restprodukter. Det gör biogas till ett bränsle som bidrar till att uppnå våra gemensamma klimatmål och skapa en hållbar värld för kommande generationer. Du som tankar biogas hos oss gör egentligen en dubbel insats för klimatet. Bränslet du tankar släpper ut betydligt mindre koldioxid och andra föroreningar än bensin eller diesel. Dessutom tillverkas biogasen lokalt i Alvesta, Växjö och Jönköping av olika restprodukter från närområdet: gödsel, matavfall, slakteriavfall och slam från avloppsvatten. Klimatnyttan med biogas är dubbel eftersom metanet i avfallet annars hade läckt ut i atmosfären där det är en 34 gånger farligare växthusgas än koldioxid. Dessutom är det så bra att gödseln återförs till jordbruket i form av biogödsel – utan metanläckage och med väsentligt bättre näringsvärde. Det bidrar dessutom till att minska behovet av importerad konstgödsel. Det är verkligen en win-win-situation som egentligen gör att biogas faktiskt minskar utsläppen!

Taggar

Dela


1 reaktion på Första spadtaget för biogasstation

Kommentarsfunktionen är stängd