Nyheter

Första bybibblan invigd i Nydala

Första bybibblan invigd i Nydala

Nyheter I måndags kväll invigdes den första bybibblan i Värnamo kommun. Det var Nydala som var först ut och ett 20-tal Nydalabor var med vid invigningen på Nydala café.

Bilder: Pressbilder

Nydala byalags ordförande Oskar Karlsson och kulturnämndens vice ordförande Albin Björhag (KD) öppnade låset till ortens nya bybibbla.  [1/3]

Kulturnämndens vice ordförande Albin Björhag (KD) öppnade låset till ortens nya bybibbla.  [2/3]

En skylt med texten bybibbla sitter uppmärkt utanför Nydala café.  [3/3]

Invigningen förrättades av Albin Björhag (KD), vice ordförande i kulturnämnden, som fick äran att öppna skåpet tillsammans med byalagets ordförande Oskar Karlsson. Bybibblan är ett skåp med kodlås dit det levereras reserverade böcker och hämtas återlämnade böcker onsdagar jämna veckor.

Det kommer även att vara viss programverksamhet i anslutning till bybibblan. Första programpunkten i Nydala är bokprat med bibliotekarierna Zvonko Matkovic och Kersti Lindén tisdag 26 april.

Redan måndag 25 april klockan 18 är det dags igen, då nästa bybibbla invigs i Dannäs av Senada Besic (S), andre vice ordförande i kulturnämnden. I Dannäs är bybibblan inne i våffelcafét dit det levereras biblioteksväskor med reserverade böcker onsdagar ojämna veckor. I Dannäs blir det bokprat torsdag 2 juni.

Bybibblorna är ett led i bibliotekets arbete med att skapa en likvärdig biblioteksservice för alla invånare i Värnamo kommun, oavsett ålder och bostadsort. Det handlar om att se hela biblioteksverksamheten som en helhet där det nya stadsbiblioteket i Gummifabriken med sina generösa öppettider utgör ett nav. De fyra biblioteksfilialerna i Bredaryd, Forsheda, Bor och Rydaholm görs om till meröppna bibliotek under hösten 2022–2023, och kan därmed fungera som tillgängliga bibliotek även för den omgivande landsbygden på ett helt annat sätt. Meröppet innebär att du med passerkort kan besöka biblioteket även på tider när det inte är bemannat. Biblioteket i Bredaryd flyttas dessutom från skolans lokaler till ett mer centralt läge. De som av olika orsaker inte kan ta sig till ett bibliotek, kan få böcker hemlevererade genom tjänsten ”Boken kommer”.

Som ett komplement till detta etableras bybibblor. Det kan vara ett obemannat hämtställe för böcker eller ett samarbete med annan kommunal verksamhet, föreningar och andra aktörer som sköter utlämning av böcker.

Förutom Nydala och Dannäs, pågår dialog med invånarna på flera platser om ytterligare bybibblor. Till hösten hoppas vi kunna öppna bybibblor i Ohs och Fryele.

Källa: Pressmeddelande från Värnamo kommun

Taggar

Dela


4 reaktioner på Första bybibblan invigd i Nydala

Bedrövligt!
Hur många böcker får plats där?
Och marknivå; inga böcker alls för folk med dåliga knän.
Förr fanns det bokbussar…

Denna försämring ligger bra till för priset: Årets sämsta ide’.
Hur kan man komma på något så befängt?

Och hur ska tant Agda överhuvudtaget kunna ta sig in i skåpet? Ligga på knä eller? Ett hån mot landsbygdens folk!

Att byta ut en bemannad bokbuss mot ett skåp som ingen ens ser är ett hån mot alla som förlorar servicen. Att dessutom kalla det för likvärdig service är typiskt politiker ord-trixar för att lura folk. Man tar något som fungerar bra och gör om det till dåligt för alla och man kallar det för likvärdig, som om det vore en bra sak. Hur lång tid tar det tills skåpet blir vandaliserat eller bortglömt?

Kommentarsfunktionen är stängd