Nyheter

Förslaget: Skolsatsningar får gå före viaduktbygge

Nyheter Under dagens möte i tekniska utskottet lägger tekniska förvaltningen fram förvaltningens förslag till investeringsbudget 2023 och investeringsplan för 2024-2027.

Utifrån gällande investeringsbehov föreslår tekniska förvaltningen en renovering av Finnvedens gymnasium under den kommande planperioden. Ett beslut som innebär att byggandet av en ny viadukt skjuts framåt i tiden. Arkivbild: David Alin

Budgeten och planen innehåller många satsningar för medborgarna i kommunen. Bland annat ska det under de närmaste tre åren byggas två grundskolor, två fullstora idrottshallar placerade vid de nya skolorna och tre nya förskolor med sex avdelningar vid varje. De här prioriteringarna är en framtidssatsning på barn, ungdomar och utbildning och ligger i eller precis före utförande och de måste genomföras nu, menar tekniska förvaltningen. Vidare innehåller planen bland annat flera satsningar inom fritidsområdet utöver de två nya hallarna. Det vill säga en ny fotbollsarena, konstsnöanläggning i Borgen och aktivitetsområden i Forsheda, Bredaryd och Rydaholm. 

Sammantaget ger det totala investeringsbehovet att kommunen behöver göra noga avvägningar när större investeringar planeras in i tiden. Så som en ny förbindelse över järnvägen, en ny simhall och en renovering av Finnvedens gymnasium. Utifrån gällande investeringsbehov föreslår tekniska förvaltningen en renovering av Figy under planperioden. Ett beslut som innebär att viaduktens ersättare och en ny simhall skjuts framåt i tiden. En utredning av simhallens status är gjord och den pekar på att simhallen håller i minst 15 år till med enbart mindre underhållsarbeten.

– Det handlar således om skarpa prioriteringar för att kommunens ekonomiskt ska klara av investeringarna. Förvaltningens förslag är just skarpa förslag i en helhet och förslaget syftar bland annat till att förtydliga behovet av prioriteringar och samtidigt föreslå förvaltningens bästa uppfattning vad som ska genomföras och när det ska ske. Därmed föreslår förvaltningen att ersättare till viadukten inte byggs i planperioden och utgångspunkten är att trafiken trots allt flyter ganska vettigt, inte problemfritt, men det funkar. Väntar vi med att bygga en ersättningsbro måste vi så klart vända på stenarna och tänka igenom så gott vi kan hur framtida trafiksystem bäst utvecklas i långt perspektiv. Vi måste även i framtiden kunna åka bil men en vägning mot de hållbara trafikslagen är en nödvändighet med tanka på miljö och klimatpåverkan, skriver Jesper du Rietz, förvaltningschef på tekniska förvaltningen i ett mejl till redaktionen. 

Taggar

Dela


6 reaktioner på Förslaget: Skolsatsningar får gå före viaduktbygge

Så som i vanlig ordning verkar kommunen styras av tjänstemän..
Och mellan manligt och kvinnligt finns inget till övers, därav satsas det till och för män.

Här råder inga lagar – det behöver vändas på mer än en gris för att detta ska kunna få ett slut och jämlikt kan uppstå på idrottsarenor.

Kanske ett annat år, kanske en annan tid – men sinom sin tid.

Man satsade ju på att renovera simhallen för några år sedan, vilket jag tycker va ett dåligt alternativ. Man skulle byggt nytt istället.
Hur man man som chef säga att alternativlösningar istället för viadukten inte gick åt pipsvängen?? Har chefen aldrig kört bil i Värnamo? Det är ologiska stopplikter och onödiga omvägar för att ta sig igenom och till centrum. Med risk att bli tjatig… hur kunde man missa att planera för viaduktens framtid och redan budgeterat för detta under alla åren som viadukten har fått konstgjord andning?
Viadukten måste ersättas nu.

Fler har glädje av en viadukt.
Det fler som åker bil än simmar.

Varför skulle viadukten vara viktig? Det går bra att köra Sveavägen ut mot Gröndalsleden, alternativ 27:an via sjukhuset. Det är ingen brist på alternativa vägar, men föredrar folk att stå i kö på Bangatan så vill jag inte förneka dem detta nöje. Behovet av simhall beror på det mindre genomtänkta beslutet att renovera Värnamo simhall. I stället borde en ny simhall byggts i likhet med vänsterpartiets förslag när detta var aktuellt. Om en ny fotbollsstadion skall byggas vid Ljusseveka, så kunde en ny simhall också förläggas dit. Nytvättade fotbollsspelare borde prestera bättre!

En ny viadukt måste väl vara viktigast.
Simhallen och Finnvedens gymnasium fungerar.
Gör om gör rätt!

Kommentarsfunktionen är stängd