Nyheter

Förslaget: Inför semesterväxling för kommunanställda

Nyheter – Om Värnamo kommun är intresserade av att behålla sina medarbetare och öka deras chanser till återhämtning bör semesterväxling införas. Det föreslår en kommuninvånare i ett medborgarinitiativ.

– Om Värnamo kommun är intresserade av att behålla sina medarbetare och öka deras chanser till återhämtning bör semesterväxling införas. Det föreslår en kommuninvånare i ett medborgarinitiativ. Bilder: David Alin/Press

Läs förslaget i sin helhet nedan:

Att semesterväxla innebär att en medarbetare byter bort sitt semestertillägg mot fler lediga dagar. I praktiken innebär detta att en medarbetare med 25 semesterdagar kan med hjälp av semesterväxling få 5 extra semesterdagar. Det är många av Sveriges kommuner som har detta som en valbarhet inom den kommunala verksamheten. Det finns i dagsläget inget sådant avtal i denna kommun.

Jag har tidigare arbetat i en kommun där semesterväxling varit tillgängligt och det var flera av mina kollegor som använde sig av detta. Det gav en ökad chans till mer ledighet, vilket också gav oss ökad tid för återhämtning, fritidsintressen, vänner, nöje och familj. Jag har snart arbetat mitt första år i Värnamo kommun och känner en stor saknad av semesterväxlingen då jag inte längre har samma möjligheter till den återhämtning som jag behöver.

Utöver ökad återhämtning för kommunens medarbetare finns det andra positiva effekter med semesterväxling. Inom flera yrkesgrupper behöver inte arbetsgivare ta in extra personal vid tillfällig frånvaro. Detta innebär alltså inga extra kostnader för arbetsgivare när en anställd semesterväxlar. Det är samtidigt en administrativ förenkling  när semestertillägget avtalas bort. Det kommer dock finnas de verksamheter som kan behöva ta in mer personal om arbetstagare väljer att semesterväxla, men det går att se detta som en ökad möjlighet för exempelvis sommarjobbare att då arbeta längre perioder. Vilket bland annat kan ge ungdomar större intresse och möjlighet att arbeta och ägna sig åt funktioner till att bidra till samhället.

Givetvis är det viktigt att som enskild sätta sig in i vad semesterväxla innebär för ens årslön, pensionsinbetalningar och sjukpenninggrundande inkomst. Det är också viktigt att det är en frivillig överenskommelse som kan sägas upp. Det ska även finnas begränsningar av hur många sparade semesterdagar en anställd kan ha för att kunna semesterväxla, detta i syfte för att en enskild inte ska kunna exploatera en sådan förmån.

Grundtanken med semesterväxling är i enkelhet till för att öka anställdas möjlighet till ledighet och återhämtning, vilket är en bristvara i Värnamo kommun när detta inte är en valmöjlighet. Om Värnamo kommun är intresserade av att behålla sina medarbetare och öka deras chanser till återhämtning bör semesterväxling införas!


Förslaget ligger uppe för omröstning fram till och med den 23 juni. För närvarande har tio personer ställt sig bakom initiativtagarens tankar.

Taggar

Dela


2 reaktioner på Förslaget: Inför semesterväxling för kommunanställda

Hahaha, byt tillbaka till den kommunen du jobbade på som hade det. Nej just de, de har långt ifrån lika hög lön där. Sluta tramsa. Byt jobb om du inte är nöjd. (Är kommunanställda någonsin nöjda? Nej!)

Det var det dummaste förslaget jag läst. De 31 dagar jag får varje år är fullt tillräckligt att kunna vara ledig.

Kommentarsfunktionen är stängd