Nyheter

Förslaget: Inför mellanmål i skolan

Nyheter Socialdemokraterna föreslår i en motion att kommunen får i uppdrag att utreda möjligheten att kunna servera enklare mellanmål i skolorna.

Socialdemokraterna föreslår i en motion att kommunen får i uppdrag att utreda möjligheten att kunna servera enklare mellanmål i skolorna. Bild: Pressbild

Läs motionen i sin helhet nedan:

Skolan i Sverige ska vara avgiftsfri. Men trots det uppmuntrar flera skolor föräldrarna att skicka med barnen frukt eller liknande för att barnen har svårt att ”klara” sig fram till lunch utan något extra näringstillskott. Enligt skolinspektionen är det inte tillåtet att uppmuntra föräldrar att skicka med barnen frukt eller liknande till skolan men behovet finns.

Frukten/Mellanmålet eleverna har med sig varierar från Majskakor, exotisk frukt, jordgubbar, äpple till kanske ingenting alls beroende på vad föräldrarna har möjlighet till att skicka med, detta kan bidra till att en del känner ett utanförskap samtidigt som man som förälder känner att det förväntas av skolan att man ska skicka med frukt.

Flera skolkök har gjort spaningen att det både är fler som äter i skolan och att eleverna också tar mer mat. Det finns indikationer på att detta kan bero på sämre ekonomi i hushållet.

Enligt livsmedelsverket bör skollunchen serveras tidigast kl 11.00 och senast kl 13.00 Beroende på hur lång skoldag du har så behöver man ett extra näringstillskott antingen på fm eller eftermiddagen för att orka hela dagen.

Omvärldsläget påverkar Sverige och föräldrars ekonomi. Kanske finns det EU-pengar att söka? Kanske kan man samverka med lokala fruktleverantörer om de har frukt som inte går att sälja i butik men som fungerar alldeles utmärkt som ett mellanmål?

Allt kommer med en prislapp men när det gäller våra barn är det en billig investering att köpa in frukt eller liknande till eleverna, och det har vi igen senare. Vi vill ju att barnen ska äta mer frukt och grönt.

Därför yrkar vi:

att Värnamo kommun får i uppdrag att utreda möjligheten att kunna servera enklare mellanmål. Exempelvis frukt, yoghurt, fil, knäckebröd

att Värnamo kommun får i uppdrag att kolla om det finns pengar att söka för att införa mellanmål i skolan.

att Barn- och utbildningsförvaltningen får i uppdrag att utreda när på dagen det lämpligast serveras ett mellanmål.

Socialdemokraterna genom
Gun-Britt Klingberg Håkan Nilsson Ardita Berisha Cani

Taggar

Dela


2 reaktioner på Förslaget: Inför mellanmål i skolan

Kommentarsfunktionen är stängd