Nyheter

Förslaget att tillåta alkohol på badplatser och i Vråens centrum skapade debatt

Nyheter Votering avgjorde het fråga i kommunfullmäktige.

Votering avgjorde den heta frågan om att häva förbudet mot dricka alkohol på kommunala badplatser och i Vråens centrum. Bilder: Arkiv/David Alin

En av de 26 punkterna på fullmäktigeledamöternas dagordning berörde uppdateringen av kommunens lokala ordningsföreskrifter. Bland annat tydliggörs var och när hundar ska hållas kopplade, att fyrverkerier förbjuds vid Värnamo sjukhus samt att det numera krävs polistillstånd för uthyrning av enpersonsfordon (sparkcyklar, cyklar, mopeder och liknande). Men det var en punkt som vållade het debatt: att det ska bli tillåtet att dricka alkohol på kommunala badplatser och i Vråens centrum, ett förbud som ska tas bort efter polisens bedömning.

Emma Söderhjelm (Y) yrkade på att förbudet mot alkohol ska ligga kvar på skyltade kommunala badplatser och i Vråens centrum.

– Det är inga bra miljöer för barn och unga där det dricks mycket alkohol och det är också bra att man inte ska få dricka alkohol på idrottsplatser och lekplatser, för där ska barn vara och aktivera sig, men det är en plats till där barn ska vara och aktivera sig: det är de stora spontanidrottsplatserna som vi har, i form av badplatser. Hit ska barn cykla, bada, leka, spela boll och ha roligt. För många barn är det här det första stället dit man cyklar och går helt själv utan mamma och pappa. Det är lite stort. Jag tycker inte att det ska förekomma alkohol på de här platserna, dit barnen för första gången kommer helt själva. Därför vill jag lägga det här tilläggsyrkandet om fortsatt alkoholförbud på badplatser men även i Vråens centrum, utanför fritidsgården. Där ska det inte förekomma alkohol, där ska vi se till att det finns mycket plats för våra barn så att de ska få vara i ett sammanhang utan alkohol.

Söderhjelm (C) fick stöd av flera politiker.

– Det är inte många år sedan vi tog beslut om förbud mot rökning på våra badplatser. Ska en drog förbjudas, då ska en annan också förbjudas. Rökning får heller inte förekomma vid lekplatser, och just vid badplatserna är det ofta en lekplats. Det ska inte förekomma alkohol där vi har barnen. Vi har nog med drogförsäljning bland ungdomar och vi har unga som åker själva till badplatserna och då är det lett att bli ledd till att börja dricka. Jag ställer mig bakom Emmas förslag till tilläggsyrkande. Sedan kan man vända och vrida på saken: i närheten av stränderna finns det vatten, ska det förekomma alkohol där? Du får inte köra båt om du dricker alkohol, exempelvis. Du ska inte vara i närheten av vatten för att det lätt blir drunkningsolyckor. Det ena ger det andra. Jag bifaller Emmas förslag till tilläggsyrkande, säger Jan Cherek (SD).

– Emma, du lyfte precis de punkterna som vi i S-gruppen har lyft och diskuterat i S-gruppen. Jag tycker att vi behöver vara en bra förebild. Varför får vi göra det på en plats och inte en annan? Jag tycker att det är viktigt att vi har goda skäl för att vi gör som vi gör och Vråen är också ett sådant exempel. Det är samma byggnad som fritidsgården är i. Vad ger det för signalvärde ut till våra ungdomar? När det gäller badplatser hade man gärna önskat att föräldrarna har fokus på barnen också och alkohol är, precis som Jan Cherek sa, en drog. Förbjuder vi rökning, så är också alkohol i samma gren, i min värld, säger Ardita Berisha Cani (S).

– Nu ska vi använda något som sällan används i politiska kretsar: sunt förnuft eller bondförnuft som det också kallas. Inte en förbannad öl eller sup ska finnas vid en fritidsgård eller vid en badstrand. Att vi ens diskuterar det här är helt vansinnigt. Vi behöver inte diskutera det här överhuvudtaget och nej, vi ska inte liberalisera någonting. Jag håller fullständigt med Emma: vi ska inte ens behöva diskutera detta. Jag tycker att det här är allvarligt. Det som hon nämner, signalvärdet, är jättestort, det behövs, menar Håkan Nilsson (S).

Tobias Pettersson (M) yrkade på godkännande av förslaget i sin helhet.

– Det är bra att vi moderniserar ordningsreglerna. Det är ju så att ordningsföreskrifterna är framtagna tillsammans med polisen och är det så att det uppstår problem så har den här församlingen möjlighet att redan nästa månad kunna revidera ordningsföreskrifterna, säger Tobias Pettersson (M).

Pettersson (M) fick medhåll av flera politiker.

– Om polisen har uttalat sig om ordningsföreskrifterna och inte ser några hinder mot den här lilla liberaliseringen utan att det på något sätt skulle göra vår kommun mer otrygg då tycker jag att vi kan godkänna kommunstyrelsens förslag som det ser ut. Jag tycker också att det är bra att vi har makten att kunna revidera dem och då är det viktigt att vi kan vara lyhörda och se om polisen ändrar sin prognos. Man ska komma ihåg att det fortfarande är förbjudet att dricka sig påverkad på allmän plats men det vi säger är att det ska vara godkänt att bruka en måttlig mängd alkohol, menar Agnes Johansson (M). 

– De lokala ordningsföreskrifterna är inget annat än ett förtydligande av vad vi i Värnamo tycker är det viktiga i lagar och förordningar som redan finns. Det vill säga, står det i de lokala ordningsföreskrifterna ja, står det inte i de lokala ordningsföreskrifterna så gäller lagen ändå. Det är inte så att den här lilla förändringen av ordningsföreskrifterna kommer att leda till fler problem, tvärtom så är det polisen själva som säger att de ser inga problem med alkohol på de här platserna som vi har pekat ut. Det är ju ändå polisen själva som ska upprätthålla ordningslag och ordningsföreskrifter. När vi satt här och debatterade förbudet mot rökning på badplatserna så var det några av oss som såg det som onödig lagstiftning: vi kommer inte att komma tillrätta med rökning genom att förbjuda den på olika ställen. På samma sätt är det med alkoholförbudet: vi kommer inte att komma tillrätta med drickandet och överdådig alkoholkonsumtion genom att införa ett förbud. Förbud är aldrig rätt väg att gå när man ska förändra människors beteende och det är självklart inte heller så att barn börjar röka för att det inte är förbjudet att röka. Självklart börjar inte barn dricka alkohol för att det inte är förbjudet att dricka alkohol, utan det är helt andra faktorer som inverkar där, så låt oss inte blanda ihop äpplen och päron. Det vi talar om här är att gå polismyndigheten till mötes, säger Håkan Johansson (KD).

– Det har pratats en hel del om signalvärde. Det signalvärde jag vill skicka ut är att vi inte är för ett förbudssamhälle, utan det är frihet under ansvar och de som inte tar sitt ansvar har polisen sagt att de inte har några problem att omhänderta. Vi kan till och med underlätta för polisen så att vi vet vad de ska fokusera på, säger Fredrik Lingeskog (L).

– Jag representerar ett frihetligt parti. Det innebär att vi har förtroende för att medborgarna kan fatta omdömesfulla beslut om hur man beter sig och vad dem gör. I det här fallet så tänker jag att man kanske gör en tankemiss och likställer alkolholkonsumtion med fylleri. Är det fylleri framför barn som vi är rädda för då håller jag helt med, men då finns ju ordningslagar som polisen kan använda sig utav och ingripa, men jag kan inte förstå hur jag och Anetté (Myrvold, S) i god kamratskap skulle få dela ett glas vin på stranden under ordningssamma former eller varför inte en tysk familj som besöker vår kommun skulle kunna åka till en av våra fina badstränder och ha en picknick så som de är vana vid utan att någon kommer och klagar.

Gun-Britt Klingberg (S) yrkade på avslag på hela förslaget.

– Vi har en fritidsgård på Vråen med en massa barn och på badstränderna handlar det om barnens säkerhet. Det räcker väl med att mobiltelefonerna upptar mångas ögon, flyttar fokus från barn och badande? Kommer då alkohol med i bilden blir det ännu värre. Ska barnen behöva bli rädda för att det dricks på olika platser? Det är ju så att många barn har svårt hemma och många av dem tål inte när föräldrarna dricker hemma, för att de mår dåligt. Flyttas det sedan ut på badplatserna blir det ännu värre och vi måste växa på att det är små barn, mellanstora barn, stora barn, ja barn i alla åldrar. Därför tycker jag att det är så fel. Jag har sett på många badplatser att det sitts med telefoner och att man inte bryr sig om barnen som springer, där det har varit andra föräldrar som har fått rädda barn från det ena eller det andra. Jag håller med dig helt, Emma, säger hon.

Efter avslutad debatt var det dags för omröstning. Efter en första omröstning ställdes kommunstyrelsens förslag mot Emma Söderhjelms tilläggsyrkande. Där vann kommunstyrelsens förslag, men då begärdes votering. Omröstningen slutade 30-20 i favör till kommunstyrelsens förslag, vilket innebär att förbudet mot alkohol hävs på kommunens badplatser och i Vråens centrum.

Taggar

Dela


8 reaktioner på Förslaget att tillåta alkohol på badplatser och i Vråens centrum skapade debatt

Är det Osudden badplats som stöka till det i huvudet på polisen. Eftersom det också är en allmän festplats på sommaren med beach party och after work för ungdomar och företag där vin och öl flödar som är problemet. För enligt lagen skall polisen ingripa och beslagta och hälla ut alkoholen. Om man inte ingriper så indirekt begås tjänstefel för att inte ingripa vid lagbrott. Men Vråen fattar jag inte logiken i. Kan förstå badplatsen men det förvara inte beslutet i sak.
Alkoholförtäring är reglerad i Sverige och allmän plats är skyddad för exponering av alkoholförtäring med respekt för alla medborgare

Sunt förnuft finns inte hos våra lokalpolitiker ej heller hos polisen. Vet inte vad som har hänt med folk och hjärnkapacitet dom senaste 30 åren. Men tömt verkar det vara.

Håller med.
En skrämmande utveckling har vi framför oss.
Dricka alkohol på badstranden, och i nära anslutning till vår fritidsgård, bland barn och ungdomar.
Tappa ord😳🙈

Hur kan man ta detta beslut I allmänna ordningsregler är alkoholförtäring förbjuden på allmän plats. Vad är allmän plats om inte en badplats och Vråen Centrum. Då kan man väl ta en picknick i Åbroparken eller en pickning på Ruta med en flaska vin. Hur tänker Alliansen i Värnamo och polisen hur proaktivt var detta beslut. Ytterligare ett hål i huvudet. Folk tänker till om något är förbjudet och vissa skiter i det men det finns civilkurage och då har de något att luta sig på när flaskan och ölen pyser på badplatsen där barn vistas.

Det räcker med att 2 procent av befolkningen inte har det förnuft Tobias hänvisar till, så förgiftas hela miljön av fylla och ogästvänlighet.
Vem vill då vara där – eller ange de som missbruk- eller att barnen ska gå till torget?
Ordningsföreskrifter är en hjälp bland andra.

Är det meningen att man går till systemet och handlar och sedan tar sin alkohol till Vråen centrum och dricker?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *