Nyheter

Förskoleområde nominerat till internationellt pris

Nyheter Enehagens förskoleområde var en av 14 nominerade till det internationella priset EAEA Grundtvig Award.

Enehagens förskoleområde, där Ängens förskola ingår, var en av 14 nominerade till det internationella priset EAEA Grundtvig Award. Arkivbild: Jim Carlsson

EAEA Grundtvig Award lyfter fram projekt som leder till nya idéer, nya partnerskap, nya metoder och en ny förståelse för hur vi kan arbeta med vuxnas lärande. Temat för 2024 är Vuxnas lärande som förändrar liv, samhällen och samhället.

– 2023 startades projektet HållUt/HoldOn tillsammans med Claudia Gillberg, affilierad forskare på ENCELL Jönköpings universitet. Vi ville lära oss mer om hållbarhet, utveckla och fördjupa det arbete som pågår utifrån att tre av fyra förskolor i området tilldelats Skolverkets utmärkelse för hållbar skola. För att entusiastiskt och hoppfullt leda de små barnen på förskolan behöver vi vuxna fördjupa oss och lära mer. Det är det som pågår i projektet – och vi är så stolta att vi blivit nominerade till priset, säger Eva Hansson, rektor på Enehagens förskoleområde i ett pressmeddelande.

Värnamoprojektet använder en metod som kallas RARA (Reflektion-Aktion-Reflektion-Aktion), där lärarna först tänker, sedan gör, och sedan tänker igen. De arbetar tillsammans och pratar om hur de kan använda hållbarhet i vardagen på förskolan. Lärare, lokala aktörer och universitet delar sina kunskaper med varandra, och det är viktigt att alla lär sig av varandra och samarbetar.

– Projektet har gjort att lärarna känner sig starkare och mer som ledare för förändring. Det har också lett till bättre hållbarhetsarbete på förskolor. Projektets framgång har lett till planer på att sprida arbetet vidare och få fler människor att engagera sig, säger Eva Hansson.

Tidningen uppmärksammade när tre av förskoleområdets fyra förskolor (Nylund, Ängen och Vallen) tilldelades Skolverkets utmärkelse för hållbar skola.

– Förskolorna arbetar på så bra med det här. Man blir imponerad och glad över hur de arbetar med de här frågorna. Det är så kul att se hur de arbetar med det och vilken pedagogik de har, där de får in de här frågorna i allt de gör hela dagarna, sa en glad Maria Johansson, ordförande i barn- och utbildningsnämnden, i en intervju.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *