Nyheter

Förskola invigd med pompa och ståt

Nyheter Under förmiddagen invigdes Skogens förskola på Magnusgatan i Värnamo. – Det är en fantastisk satsning som Värnamo kommun gör för barnen, säger Johan Grahn på barn- och utbildningsförvaltningen.

Skogens förskola består av sex avdelningar med ljusa och inspirerande läromiljöer. Det finns en ateljé och ett gemensamt aktivitetstorg.   [1/10]

Förskolan har flera gårdar utomhus som utmanar leklusten på olika sätt.  [2/10]

Förvaltningschef Johan Grahn på barn- och utbildningsförvaltningen var förste talare. Det är en fantastisk satsning som Värnamo kommun gör för barnen, säger han.  [3/10]

Karl-Petter och Johan Grahn hjälptes åt med att klippa invigningsbandet.  [4/10]

Efter bandklippningen överlämnade förvaltningschefen en gåva till förskolan i form av ett par böcker.  [5/10]

Kulturnämndens ordförande Raymond Pettersson (C) invigde den konstnärliga gestaltningen "Vila" och "Famna".  [6/10]

Skulpturerna "Vila & Famna" är utformade av Stina Wirsén och Klara Wirsén och har gjutits i en begränsad signerad upplaga.   [7/10]

Stina Wirsén och Klara Wirsén gladdes över dagens invigning och de positiva reaktionerna över skulpturerna.  [8/10]

– Vi har fått det uppdraget tillsammans och bara att vi får jobba tillsammmans är ju fantastiskt, säger Stina Wirsén.  [9/10]

Att skapa med händerna är kul!  [10/10]

Duggregnet stoppade inte personal, barn och intresserade tjänstemän och politiker från dagens invigning. Förvaltningschef Johan Grahn på barn- och utbildningsförvaltningen fick äran att tillsammans med förskolebarnet Karl-Petter klippa invigningsbandet.

– Det är den andra av tre nybyggda förskolor som har i Värnamo kommun. Rönnbacken i Bredaryd öppnade vi för någon månad sedan, Skogen står vi vid här och framöver inviger vi Ekenhaga. De tre förskolorna är i sin utformning väldigt lika varandra men är i sin yttre arkitektur anpassad efter området. Man har också tagit tillvara på en fantastisk utemiljö på alla tre ställena riktigt fint. Ni kommer att få världens roligaste utegård, eller vad tycker du Karl-Petter? Det är en fantastisk satsning som Värnamo kommun gör för barnen, säger Johan Grahn innan han och Karl-Petter klipper invigningsbandet och förklarar förskolan invigd.

Skogens förskola består av sex avdelningar med ljusa och inspirerande läromiljöer. Det finns en ateljé och ett gemensamt aktivitetstorg. Förskolan har också flera gårdar utomhus som utmanar leklusten på olika sätt. Vid en av dessa har en kulturell gestaltning satts upp: de två skulpturerna ”Vila & Famna”, som är skapade av Stina Wirsén och hennes dotter Klara Wirsén. I samband med bandklippningen invigdes de två konstverken av kulturnämndens ordförande Raymond Pettersson (C).

– Det här är lite speciellt för mig, jag bor precis i området och har gått förbi här med min hund varje dag under hela byggprocessen och sett hur de har förvandlat det här området från ett ganska sankt och otillgängligt område till ett fantastiskt område för en skola, så det känns jättebra. Det har också byggts en massa nya gång- och cykelvägar för att förbättra tillgängligheten för allmänheten. Det här kommer att bli en fantastisk lekmiljö för er barn, säger Raymond Pettersson (C) och fortsätter:

– De här konstverken kallas för ”Vila” och ”Famna”. De är tillverkade i glasfiber och har blå färg med prickar på. De här prickarna kanske man i dag passar bra till vädret när regnet hänger i luften, de ser ut som små regndroppar och ute ska man vara oavsett väder. Det gäller att ha rätt kläder på er, vilket ni har i dag. Jag pratade med Marlene (Ulfsax, kultursekreterare Värnamo kommun) som berättade att det var plast runt de här konstverken innan för att de skulle avtäckas under invigningen. Den upptäckte ni barn som kände att ”den här plasten behöver inte vara där utan vi vill leka med dem direkt” och det var ett bra tecken för mig på att den här gestaltningen fungerar och att det var ett bra val: att de är attraktiva och att bevisligen var kul att titta på och ta bort plasten på dem. ”Vila” och ”Famna” kan man fundera på vad det står för. Min tolkning: man kan vila ögat på någonting, och man kan också vila mot skulpturen. När det gäller ”Famna”….vi lever i ett samhälle dag som är rätt så hårt och tufft, vi behöver nog famna lite mer och de är kramvänliga de här skulpturerna, så jag hoppas att vi omfamnar dem och att vi omfamnar varandra också, det är fantastiskt viktigt. När det gäller prickarna och regn….efter regn kommer alltid sol och det ska bli väldigt spännande att följa hur skolgården förvandlas när allting börjar spira och grönska, för det är ett fantastiskt område. Vi hoppas från kommunen och kulturnämnden att ni verkligen ska gilla den här gestaltningen ”Vila” och ”Famna”, att ni ska leka jättemycket med de här skulpturerna och att vi ni ska vila och omfamna dem, säger Raymond Pettersson (C).

Skulpturerna ”Vila & Famna” är utformade av Stina Wirsén och Klara Wirsén och har gjutits i en begränsad signerad upplaga, där bland annat Värmlands Museum och Skellefteå Konsthall köpt exemplar för att ställa på sina gårdar permanent. Nu blir skulpturerna även en del av utemiljön på Skogens förskola. 

– Vi har fått det uppdraget tillsammans och bara att vi får jobba tillsammmans är ju fantastiskt. Klara är den som jobbar mer tredimensionellt än jag. Många barn känner säkert igen de barnböcker jag har gjort under en 30-årsperiod men det som är nytt är att Klara som är skulptör och jag gör det här tillsammans och det är det som känns helt magiskt, faktiskt. Att nu Värnamo kommun också bestämt sig för att ta in den här enprocentsregeln som vi konstnärer älskar och att de satsar på konst för både barn och vuxna är stort. Det är också första gången som en förskola köper in de här verken, vilket är extra kul för oss också, säger Stina Wirsén.

– De här på Skolans förskola har sin egna färgsättning som vi har tagit fram i samspråk med personalen på förskolan och konstrådet, så den här färgsättningen finns ingen annanstans, säger Klara Wirsén.

– Det är också roligt att kunna förankra ett verk och se hur det fungerar i verksamheten. I en förskola kommer det också att vara högt tryck på dem men den här färgskalan tål både leriga dagar och soliga dagar, säger Stina Wirsén,

– På en grå dag som i dag hoppas vi också att de här färgerna ska lysa upp och anspela på en blå himmel. Vi hoppas att skulpturerna ska tas emot väl av både barn och personal, säger Klara Wirsén.

– Jag blev väldigt glad när de berättade att barnen inte kunde hålla sig från att ta bort plasten. De har legat inplastade ett par veckor nu inför invigningen och jag blev glad över att höra att barnen inte kunde hålla sig att öppna de här stora paketen och ta bort plasten för att se vad som finns under. Det ser vi som en stor komplimang, säger Stina Wirsén.

Taggar

Dela