Nyheter

Förklaringen till budgetunderskottet: ”Externa placeringar”

Nyheter Nu har medborgarnämnden i Värnamo kommun beslutat om en åtgärdsplan för att få sin budget i balans. – Vi har ett stort underskott på våra externa placeringar, konstaterar nämndens ordförande Arnold Carlzon (KD) till Värnamo.Nu.

Arnold Carlzon. Foto: Per Bunnstad

Det var i samband med delårsbokslutet för 2021 som medborgarnämnden redovisade en prognos för ett underskott på 10,8 miljoner kronor. De fick då i uppdrag att komma fram med en handlingsplan för att få budgeten i balans.

Under måndagen beslutade man att godkänna medborgarförvaltningens åtgärdsplan. Rent konkret så innebär det att man kommer fortsätta med de åtgärder man redan påbörjat. Anledningen till underskottet är nämligen ett stort antal externa placeringar på så kallade SIS- och HVB-hem.
– Vi har haft fler externa boenden än vad vi hade budgeterat med. Det är det som gör hela vårt underskott, berättar medborgarnämndens ordförande Arnold Carlzon (KD).

Jobbar efter hemmaplansmodellen

Sedan 2019 har man jobbat med mer förebyggande åtgärder. Åtgärder som syftar till att det inte ska behöva gå så långt som att placera ut människor på externa boenden.
– Vi har implementerat olika metoder för hur vi jobbar med barn och unga som vi kommer i kontakt med och som behöver vårat stöd.

Arnold Carlzon säger att man jobbar efter hemmaplansmodellen där man använder sig av en rad åtgärder. Bland annat nätverken runt barnen och ungdomarna.
– Man kan förklara det enkelt med att man använder sig mycket av deras nätverk utöver den närmaste familjen. Nätverk som de kommer i kontakt med, exempelvis skola och föreningsliv. Det är ett annat sätt att jobba än vad vi gjort tidigare.
– Sen fortsätter vi att förbättra våra hemmaplanslösningar på olika sätt, det jag nämnde innan är ju ett sätt.

Han berättar att man försöker jobba för att så många som möjligt kan bo kvar hemma.
– Men nu har vi haft en del den senaste tiden som varit kopplat till brottslighet och då kanske det inte är så bra att man är kvar på sin hemort.

”Då behövs det nog mer resurser”

Handlingsplanen för att få budgeten i balans är att man fortsätter jobba förebyggande.
– Vi var och presenterade det för kommunstyrelsen igår och de har förståelse för att det är en verksamhet som vi faktiskt inte kan begränsa. Vi kan begränsa den med hjälp av olika slags hemmaplanslösningar, men den räcker inte till i alla lägen.

De här åtgärderna, tycker du att de fungerar?
– Det är både och kan man ju säga. Lösningarna fungerar, men vi hänger inte med riktigt i den takten som vi får in ungdomar som behöver hjälp.

Saknas det resurser?
– Vi har nog resurserna som krävs. Det gäller bara att använda dem på rätt sätt och bli duktigare. Men sen, fortsätter den här utvecklingen vi haft i år, då behövs det nog mer resurser, säger Arnold Carlzon och fortsätter:
– Vi hinner inte med det förebyggande i den takten som utvecklingen sker med ungdomar som far illa, ungdomar som är med i brottslighet och så vidare. Men vi gör hela tiden vad vi kan med förbättringsåtgärder.

Taggar

Dela


2 reaktioner på Förklaringen till budgetunderskottet: ”Externa placeringar”

Historien upprepar sig. Samma förklaring till underskottet gavs när jag satt i nämnden 2015-18. Och då som nu skulle det lösas med ”hemmaplanslösningar”. Det fungerade inte då och uppenbarligen fungerar det inte nu heller.
Sedan kan man fråga sig varför behovet av att placera så många ungdomar på SIS/HVB-hem är så stort i Värnamo kommun? Jag skulle vilja påstå
att där under detta döljer sig omfattande sociala problem som de styrande i kommunen inte vill kännas vid.

Harmoniserar dessa beslut med de kristna värderingarna?
Blir intressant att se om KD är kvar efter nästa val.

Kommentarsfunktionen är stängd