Nyheter

Företagarna om rankningen: ”Missvisande”

Nyheter Lokala företagare kommenterar Värnamos kommuns tapp på näringslivsrankningen.

Patrik Ekwall och Thorbjörn Sagerström kommenterar Värnamos kommuns tapp på näringslivsrankningen. Pressbilder

Varje år skickar Svenskt Näringsliv ut en attitydundersökning om företagsklimatet till utvalda företagare i Sveriges kommuner. Resultatet redovisas i två delar. På våren presenteras det betyg som företagarna sätter på respektive kommun. På hösten avslöjas rankningen.

2023 får Värnamo ett sammanfattande betyg på 3,6 på en 6-gradig skala, jämfört med betyget 3,7 året innan. Det resulterar i att Värnamo hamnar på plats 114 av landets kommuner, jämfört med plats 80 förra året.

Thorbjörn Sagerström, vd på DS Smith i Värnamo, håller inte med om siffrorna som Svenskt Näringsliv presenterar och berättar:

– Vi tror på Värnamo som kommun och tycker det är en bra plats att verka på. Förutom att vi har vårt huvudkontor för Norden här så håller DS Smith just nu på att göra en storsatsning och bygger en helt ny fabrik på 18 000 kvadratmeter på Bredasten i Värnamo. En satsning vi inte skulle gjort om vi inte trodde att vi som enskilt företag med 270 medarbetare, men också tillsammans med övriga företag i kommunen, kunde växa och må bra.”

Även Patrik Ekwall på PE Plast i Värnamo tycker siffrorna som Svenskt Näringsliv presenterar är missvisande.

– Jag tycker det är positivt att driva företag i Värnamo kommun. Vi har enormt fina orderböcker just nu och det är så roligt att många företag i kommunen satsar på sina verksamheter här genom bland annat nybyggnationer.

Även Värnamo Näringsliv som utför över 100 företagsbesök om året samt samordnar flera företagsdialoger tillsammans med kommunledningen i Värnamo är av en annan åsikt. Under företagsbesöken lyssnar Värnamo Näringsliv in till företagarnas behov och eventuella problem de upplever med att driva företag i kommunen. Majoriteten av företagarna har uttryckt positiva åsikter kring företagandet och få upplever problem med till exempel kommunen i Värnamo. Näringslivschef Anki Hansson avslutar med:

– Vi är fullt medvetna om sifforna och vad de innebär. Vi jobbar dagligen med att förbättra företagsklimatet i Värnamo och vi välkomnar synpunkter och förslag på vad vi kan hjälpa till med för att göra Värnamo kommun till en ännu bättre plats att leva och verka i.”

Taggar

Dela


1 reaktion på Företagarna om rankningen: ”Missvisande”

För att förtydliga bör det omnämnas att Thorbjörn Sagerström är styrelseordförande i Värnamo Näringsliv AB och därmed inte kan anses vara opartisk i sin kommentar. Patrik Ekwall och PE Plast är inte organiserade som arbetsgivare under en branschorganisation inom Svenskt Näringsliv och har inte deltagit i undersökningen.

Kommentarsfunktionen är stängd