Nyheter

Företagarfrukost med kaffe och kommunal kritik

Nyheter Företagarklimatet i Värnamo är bra, för att inte säga riktigt bra. Men samtidigt finns det flera punkter där företagarna själva tycker att det kan bli bättre.

Johanna Skans värnamo Näringsliv samt Johnny Grauengaard från Värnamo företagarförening var värdar för frukostmötet.  [1/10]

Dan Sylvebo berättade om den kommunranking som Svenskt Näringsliv gjort i år.  [2/10]

Företagsklimaten i Värnamo de senaste åren.  [3/10]

Ralf Lilja mamrknadsförde sitt företag Sport Competence.  [4/10]

Emma Hansson och Isac Fransson berättade om deras UF-företag.  [5/10]

Eric Grahn berättade om vad Värnamo Näringsliv sysslat med den senaste tiden.  [6/10]

110 frukostgäster kom till mötet.  [7/10]

Frukost och nätverka är en framgångsrik kombination.  [8/10]

En gång i månaden arrangeras frukostmötet,  [9/10]

Morgonpigga företagare.  [10/10]

Detta var lite av vad som framkom på morgonens frukostmöte på Vandalorum.

Arrangörer för frukosten  är en treklöver bestående av Värnamo Näringsliv, Värnamo Företagareförening och Företagarna. Intresset för denna månatligt återkommande frukost är stor. I dag fick restaurang Syltan på Vandalorum servera frukost till 110 företrädare från näringslivet, kommuntjänstemän och politiker.

Dan Sylvebo som nyligen tillträdde som vd för Svenskt Näringsliv i Jönköpings län höll ett anförande där han presenterade den kommunranking som Svenskt Näringsliv gjort 2017.

Han berättade att Värnamo kom på plats 34 i landet och att betyget från kommunens företagare på kommunen var strax under 4, på en 6-gradig skala.

– Det tyder på att det är ett riktigt bra Näringslivsklimat i kommunen sa Sylvebo.

Genom en historisk tillbakablick kunde han konstatera att företagarklimaten varit bra i Värnamo under en längre tid. Men så pekade han på ett par resultat där företagarna i kommunen verkligen inte var nöjda. Det handlade bland annat om tillgången på kompetent personal med rätt utbildning.

– Där finns ett problem inom alla branscher, konstaterade Dan Sylvebo.

En annan fråga handlade om de kommunala tjänstemännens attityd till företagarna, där Värnamo kommun halkat ner 32 placeringar. Samtidigt pekade undersökningen på att företagen var missnöjda med den service som kommunen ger.

Men bortsett från dessa negativa punkter så var det mycket som pekade uppåt för kommuns företag. Värre är det då för Jönköpings kommun.

– Jönköping har halkat ner till plats 111 i undersökningen. Där har kommunen verkligen något att fundera på, fortsatte Dan Sylvebo.

Han nämnde också Gislaved, som har en blygsam 163:e placering bland de 290 kommunerna.

– Men Gislaved är den kommun i länet som klättrat mest i rankingen det senaste året, med över 30 placeringar, avrundade Dan Sylvebo..

På frukostmötet medverkade också några yngre  företagare.

Emma Hansson och Isac Fransson driver tillsammans ett UF-företag på Finnvedsgymnasiet. Inför frukostgästerna berättade de om sin företagsidé.

– Vi ska åka runt och föreläsa på skolorna om Teknikföretag och om vilka tekniska utbildningar det finns att söka.

Duons förhoppning var i en förlängning att företagen i Värnamo sedan ska kunna anställa fler ungdomar, som har rätt teknisk utbildning.

Sista mannen upp i talarstolen denna frukosten var Ralf Lilja. Han är vd för företaget Sport Competence. Han berättade hur hans företag, tillsammans med företrädare från idrottens värld ordnar föreläsare och inspirationsevent för företag runt om i landet. Kända idrottsprofiler medverkar med föreläsningar och berättar hur Näringslivet kan ta hjälp av idrottarnas mentalitet och levnadssätt.
Grundtanken för hans företag är att idrott och motion är bra för anställda och även de som driver företagen.
–Sport Competence är det första företaget i Europa som arbetar på det här sättet.
– Vi ordnar med filmer och videokonferenser där idrottsprofilerna är med direkt och inspirerar och svarar på frågor.
– Allt detta sker via internet, i datorn eller via en app, sa Ralf Lilja.
Taggar