Nyheter

Föreslår höjning av VA-taxa

Nyheter 2024 höjdes taxan för vattenförbrukningen i Värnamo kommun med 17 procent. Nu föreslår teknik- och fritidsnämnden en ny höjning av taxan inför 2025.

2024 höjdes taxan för vattenförbrukningen i Värnamo kommun med 17 procent. Nu föreslår teknik- och fritidsnämnden en ny höjning av taxan inför 2025.  Bilder: Arkivbilder

Den här gången handlar det dock inte om tvåsiffriga procentsiffror, utan om en höjning med fyra och en halv procent. Samtidigt föreslås taxan för anslutning lämnas oförändrad.

Teknik- och fritidsförvaltningen ser höjningen som en möjlighet att täcka för ökade kostnader för VA-kollektivet.  Samtidigt står Värnamos kommuninvånare inför den lägsta höjningen i jämförelse med andra kommuner i länet. I Jönköpings kommun och Nässjö kommun föreslås taxan höjas med sju procent, i Aneby kommun och Habo kommun med tio procent och i Vaggeryds kommun med elva procent.

Teknik- och fritidsnämnden gick på förvaltningens linje och har föreslagit att kommunfullmäktiges ledamöter ställer sig bakom den föreslagna höjningen. Vad innebär då höjningen konkret?

För en fastighetsägare som har en villa på 800 kvadratmeter med en boendeyta på mindre än 300 kvadratmeter, som förbrukar 150 kubikmeter vatten per år och som har tjänsterna vatten, spillvatten och dagvatten får en ökad årskostnad på 344 kronor, eller 29 kronor per månad.

För en fastighetsägare som har ett flerfamiljshus med 15 lägenheter och 800 kvadratmeter tomtyta, som förbrukar 2 000 kubikmeter vatten per år och har tjänsterna vatten, spillvatten och dagvatten får en ökad årskostnad med 3 178 kronor per år, eller 265 kronor per månad.

Taggar

Dela


Läs mer

Antog höjning av VA-taxa

3 reaktioner på Föreslår höjning av VA-taxa

Raggar väl pengar till arenan.
Bygg viadukt och inför p-skiva.
Man kan ju fundera på vart alla skatter och avgifter går till.
Löner i kommunhuset troligtvis.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *