Nyheter

Föreningsmiljon ska hjälpa föreningar på fötter

Nyheter Pandemin har varit tuff för såväl föreningar och stiftelser som folkhälsan. Det ska kommunens föreningsmiljon råda bot på under 2022. – Tanken är att inspirera till fysisk aktivitet och social gemenskap, säger fritidschefen Johan Arvidsson.

– Tanken är att inspirera till fysisk aktivitet och social gemenskap, säger fritidschefen Johan Arvidsson om satsningen på föreningsmiljonen. Montage: David Alin

Före pandemin betalade kommunen ut 2,4 miljoner kronor i aktivitetsbidrag till föreningar under ett år. Under 2020, det första hela pandemiåret, sjönk den summan till cirka 2,1 miljoner kronor och enligt preliminära siffror ser det ut att sjunka ännu mer under 2021.

Siffrorna för 2021 är inte sammanställda men enligt Johan Arvidsson ser det ut att sjunka ännu mer. 

– Minskade aktivitetsbidrag är ett kvitto på att föreningar och stiftelser inte har kunnat hålla i gång sina aktiviteter som brukligt, vilket har fått till följd att folkhälsan i stort har fått sig en rejäl törn, säger han. 

I 2022 års budget inkluderade Alliansen i Värnamo en föreningsmiljon. Kommunstyrelsen gett klartecken att använda pengarna och på tisdag ska tekniska utskottet ta ställning till fritidsförvaltningens förslag hur pengarna ska användas. En skillnad gentemot det vanliga aktivitetsbidraget är föreningsmiljonen inte bara ska användas för personer mellan 7 och 20 år utan för alla åldrar.

– I folkhälsa ingår också social gemenskap och vi vill stimulera till att föreningar skapar möjligheter till att träffas och umgås för att adressera de ensamhetssymtom som vi ser i pandemin, säger Johan Arvidsson.

Han berättar att han vid flera möten med idrottsföreningar i kransorterna har fått höra om föreningar som vill bredda sin verksamhet och engagera alla i närområdet. 

– Gåfotboll för daglediga där man tar en enkel fika efteråt skulle kunna vara ett exempel på en sådan typ av aktivitet, säger Johan Arvidsson.

Genom att hjälpa föreningar att bredda sina aktiviteter för folkhälsans skull ska också föreningarna förhoppningsvis få resultat i form av nya medlemmar.

– Vi vet hur viktigt civilsamhället är och vi vill att man satsar på bredden och tänker nytt för att fånga upp dem som har trappat ned under pandemin, de som gärna aktiverar sig på egen hand och också nya grupper, säger tekniska utskottets ordförande Gottlieb Granberg (M).

Taggar

Dela


1 reaktion på Föreningsmiljon ska hjälpa föreningar på fötter

Så lite pengar, bara en miljon. Varför snåla för detta är väl till alla medborgare och skattebetalare och inte till en liten grupp eller förening.

Kommentarsfunktionen är stängd