Nyheter

Förekomst av narkotika i kommunens avloppssystem

Nyheter Nu har det första resultatet av mätningen av förekomst av narkotika i kommunens avloppssystem kommit. Inga av resultaten sticker dock ut i jämförelse med andra kommuner i länet.

Det var i oktober som projektet med att mäta droghalter i det kommunala avloppsvattnet drog igång. Samtliga 13 kommuner i Jönköpings län gör detta. Mätningarna är en del av den lägesbild som kommun och polis i Värnamo kontinuerligt gör tillsammans i det brottsförebyggande arbetet.

Cannabis vanligast

Nu har det första resultatet landat och mest förekommande i Värnamo kommun var spår av cannabis, följt av amfetamin, tramadol och kokain.

Resultaten visar att det är relativt jämn spridning av samtliga narkotikaklassade ämnen, både i kommunen och i länet.
– Vi kommer att använda resultatet tillsammans med andra källor för att skapa bättre lägesbilder om hur narkotikabruket ser ut och vi kommer att fortsätta mätningarna eftersom ju fler år vi mäter desto bättre lägesbild, säger Marcus Skytt som är säkerhetssamordnare i Värnamo kommun i ett pressmeddelande.
– Lägesbilderna ligger till grund för hur vi planerar förebyggande insatser och aktiviteter.

Ska upprepas i år

Mätningarna gjordes vid två tillfällen under oktober månad 2022 och tanken är att det ska upprepas vid samma tidpunkt i även i år.
– Eftersom detta är en första mätning så kan vi inte säga någonting om utveckling och trender eller om narkotikamängden i avloppsvattnet har förändrats över tid, säger Marcus Skytt.
– Mätningen är att ses som en indikation på vilken typ av narkotika som finns i vår kommun och ska vara en pusselbit bland många andra i det förebyggande arbetet.

Taggar

Dela


2 reaktioner på Förekomst av narkotika i kommunens avloppssystem

Intressant att det i annan massmedia står att Rydaholm sticker ut men här säger tjänstemännen att det inte går att dra några slutsatser av resultatet. Undrar om man ska tro på tjänstemännen eller massmedia som jagar klick. Hmmm

Pengar i sjön. Eller ska man säga pengar i kloaken? Lika löjligt som polisens pinnjakt efter ringa narkotikabrott.

Kommentarsfunktionen är stängd