Föräldern: ”Barnen lever på knäckebröd”
Nyheter En förälder är frustrerad över maten som serveras i kommunens skolkök. – Barnen äter inte skolmaten som erbjuds utan lever på knäckebröd, säger hon till Värnamo.nu.
Nyligen fick vi kontakt med en förälder som har två barn som går i kommunens skolor. Hon känner stor frustration över maten som serveras i skolköken.
– Min yngsta dotter får specialmat för att hon har järnbrist och vägrar äta skolmaten. Där blir hon serverad mikrade köttbullar fyra dagar i veckan i ett års tid och schnitzel en dag vilket gör att hon nu inte kan äta köttbullar alls längre och att det blir ingen mat i skolan för hennes del. Ingen uppföljning från skolpersonal. När jag ringde kommunen och påtalade detta så fick jag till svar att de får mat som är anpassad för vad kroppen behöver. – ja, om man äter den ja.
– Min äldsta dotter berättar att de har plockat bort kryddorna till eleverna och kommer inte att köpa in mer, har de sagt. Min dotter brukar krydda den maten hon äter, annars smakar den inte något. Hon tycker det borde finnas en alternativrätt till fisk. Hon gillar endast två rätter som de erbjuder: schnitzel och kycklinggryta. Hon vägrar äta de andra rätterna för dem smakar inte gott. De har konstiga namn på rätterna och konstiga saker i som hon inte ens vet vad det är, vilket gör att barn inte äter.
– Den stora dotterns lärare brukar fråga vid kvartssamtalen hur det går med maten, och varje gång svarar hon att det är så god mat här och massvis med grönsaker att välja på. Jag har frågat dottern om det är så och hon svarar nej, det brukar bara finnas morot, kall pasta, äpple och för länge sedan hade de isbergssallad men inte längre.
– Jag har pratat med mina barns kompisar om maten och jag får samma svar från alla. De äter inte och lever på knäckebröd, säger föräldern till tidningen.
Vi bestämde oss för att fördjupa oss i frågan och tog kontakt med serviceförvaltningen, som ansvarar för skolmaten. Vi får kontakt med måltidschef Charlotta Nielsen Nylander.
Jag skriver till er med anledning av att en förälder med två barn i kommunens skolor tagit kontakt med oss. Hon berättar att hennes barn tycker att skolmaten fungerar dåligt i kommunen. Enligt uppgifter ska skolköken ha slutat köpa in kryddor. Hur kommer detta sig?
– Det stämmer inte, vi köper fortfarande kryddor.
Hur ser ni på den här situationen? Vilka aspekter tar ni i akt när ni gör matsedeln?
–Vi planerar matsedel tillsammans med våra kockar från olika kök. Detta för att vi både ska ta hänsyn till de näringsrekommendationer som finns och för att få kockarnas inspel, då det är de som träffar våra matgäster varje dag och som vet vad som funkar. Vi har ett uppdrag att servera en varierad kost med både traditionella rätter samt möjlighet för att testa nytt. Det är viktigt att barn i tidig ålder lär sig att prova olika rätter för att som vuxen ha en bred palett av smaker i sitt register. Vi ser ständigt över hur vi presenterar rätterna i menyn och kommer fortsätta att göra det. När det gäller vad som är i maträtterna så finns det personal på plats som mer än gärna berättar om någon av våra matgäster undrar över något.
Hur ser ni på att barnen inte äter skolmaten? Vi har en situation där eleven presterar allt sämre i skolan. Utifrån en sådan aspekt, hur ser ni på att skolelever äter knäckebröd i stället för att äta av skolmaten som erbjuds? Vad kan ni göra för att få eleverna att äta mer av skolmaten som erbjuds? Är det aktuellt med åtgärder i frågan?
– Det är inte min bild att barnen inte äter skolmaten, men vi vet ju såklart att barn gillar olika sorters mat. Jag vill inte kommentera en enskild elev via media och jag ser gärna att berörd vårdnadshavare kontaktar oss så vi kan ta del av dennes synpunkter. Synpunkter är viktiga för oss och är alltid välkomna. Vi har flera vägar in till kommunen för att lämna synpunkt på maten. Vi har en synpunktshantering på webben men man kan också mejla och ringa till Kontaktcenter för att komma i kontakt med oss som planerar skolmåltiderna. Sedan är media också välkomna till oss för att göra reportage om skolmaten.