Nyheter

Folk i länet mer sjuka av stress

Nyheter Enligt statistik från Försäkringskassan som försäkringsbolaget If har sammanställt så har antalet sjukskrivningar på grund av stress ökat markant de senaste tio åren.

Värnamo sjukhus. Foto: David Alin

I december 2022 var 1 549 personer i Jönköpings län inne på en minst två veckor lång sjukskrivning på grund av stress. För tolv år sedan, i början av 2010-talet, var motsvarande siffra knappt 380 personer.
– Stressrelaterade sjukskrivningar blir ett allt större samhällsproblem. Främst drabbar det individen, men det är också en viktig signal för arbetsgivare att fånga problemet innan det blir för stort, säger Ifs hälsostrateg Kristina Ström Olsson, i ett pressmeddelande.

Störst andel sjukskrivningar på grund av stress har Värmlands Jämtlands län där 26 procent av alla sjukskrivningar är relaterade till stress. I Östergötlands och Norrbottens län är samma siffra 17 procent.

1 549 länsbor var i december sjukskrivna av stress. Det motsvarar 21 procent.

I Vaggeryds kommun är siffran något högre än länet i stort, 22 procent. I Värnamo däremot så ligger man på 16 procent och det är bara Gislaved som kan stoltsera med en bättre siffra.

Taggar