Nyheter

Flera bostäder föreslås på jordbruksmark

Nyheter Obos Mark vill utöka sitt markinnehav för att bygga fler bostäder än de redan planerade

Bild: Värnamo kommun

Det handlar om ett område sydväst om Vandalorum där Obos redan planerar för ett tjugotal fastigheter, men där de ser ytterligare potential. Obos har erhållet ett positivt besked för en ny detaljplan avseende bostadsbyggande inom samma område. Samhällsbyggnadsförvaltningen har genomfört en en utredning om det är möjligt att planlägga området för bostäder. Nun går arbetet vidare med att ta fram ett markanvisningsavtal mellan kommunen och Obos för att reglera köp av kvartersmark, hur planprocessen går vidare samt planer för byggande av gator, gång- och cykelvägar med mera.

Kommunstyrelsen föreslår nu kommunfullmäktige att godkänna avtalet med Obos för att kunna gå vidare med ärendet. Då ges kommunstyrelsen i uppdrag att teckna köpeavtal och reglera andra viktiga frågor i samband med köpet för att bland annat arbeta fram en ny detaljplan.

– Vi inom Centerpartiet är inte bekväma med att bygga på jordbruksmark, säger Hans-Göran Johansson som är ordförande i kommunstyrelsen men tillägger att han naturligtvis kommer att underteckna köpeavtalet. Beslutet är fattat av en majoritet och då har han som kommunstyrelsens ordförande att genomföra detsamma.

Taggar

Dela


7 reaktioner på Flera bostäder föreslås på jordbruksmark

Finns mark på flera andra ställen i kommunen.
Och vika detta åt ett enda förkastligt
Även det.
Gör om gör rätt

Inte klokt,…. Oåterkalligt beteende som får framtida konsekvenser. Finns hur mycket mark som helst att bygga på men bästa jordbruksmarken måste tas. Man blir så trött på sånt. Undrar hur och varför det bifalles? Man kan ju fundera över det. Tack för ordet/ Lundström.

Ingen byggnation på svensk, fin åkermark!
Själv byggt på skogsmark, med sprängning av berg för att få byggyta.
Värnamo kommun, nu får Ni ge Er!!

Hyvla av matjorden och lägga den på annan plats? Oövertänkt idé. Är det meningen att de nya bostädernas trädgårdar, för jag antar att det ska finnas sådana runt kåkarna, ska asfalteras eller helt stenbeläggas? Åkerjord=matjord behövs i 99 procent av nybebyggelse.

Vi i SD röstade på att avslå detta.
Vi motsätter oss att man använder sig av jordbruksmark att bygga bostäder på.

Vi såg också hur svårt det var att få fram mat till boskapsdjur när vi för två år sedan hade den extrema värmen. Varje grässtrå var nödvändigt.

Vi har nu i Corona tider också fått varningssignaler om att eventuell ransonering av matvaror kan uppstå om denna pandemin håller i sig.

Bygg på den mark som ej går att odla på istället.

Håller med dig Jan Cherek, fler hoppas jag.
Vi kan ju inte leva på bara spannmål/ morötter/ sockerbetor som odlats mest i Sverige.
Nu, i coronatider, planering av bostäder på jordbruksmark, helt sanslöst dåligt förslag.

Jag har hört av en jordbrukare att det gå att hyvla åkermarken och använda den jorden på en ny förberedd plats, men det tar några år innan det har återhämtat sig. Är det någon metod man kan använda?

Kommentarsfunktionen är stängd