Nyheter

Fler personer är långtidsarbetslösa

Nyheter Arbetslösheten minskar - men de som är långtidsarbetslösa ökar. Det visar färsk statistik från SCB.

Arbetslösheten i landet fortsätter att minska. Det visar statistik från Statistiska Centralbyrån (SCB) som Arbetsförmedlingen publicerat. I slutet av augusti understeg antalet inskrivna arbetslösa 400 000. Det är närmare 76 000 personer färre än samma månad förra året.

– Regeringens besked om att många restriktioner tas bort från och med 29 september stärker återhämtningen på arbetsmarknaden ytterligare. Framför allt inom de branscher som varit särskilt drabbade av restriktionerna såsom kultur-, hotell- och restaurangbranscherna, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen, i ett pressmeddelande.

Men det är inte bara positiva tongångar. Långtidsarbetslösheten ökar och närmar sig nu 50 procent. Sundén berättar att fler än hälften av de långtidsarbetslösa har varit arbetslösa två år eller längre och att de har en svag konkurrensförmåga, exempelvis saknar gymnasieutbildning, är äldre eller utomeuropeiskt födda.

Nu vill Arbetsförmedlingen bryta den negativa utvecklingen med de långtidsarbetslösa och rikta resurser mot denna grupp. Maria Mindhammar, generaldirektör på Arbetsförmedlingen och säger följande:
— Ofta behövs en kombination med insatser, såsom matchningstjänster hos fristående aktörer, arbetsmarknadsutbildningar och subventionerade anställningar för att de här personerna ska komma i arbete.

Arbetslöshetsnivån i Jönköpings län låg. islutet av augusti på 6,2 procent. Vid samma tid förra året låg den på 7,7 och det är alltså glädjande nog en minskning vi ser.

Taggar