Nyheter

Fler flyttar ut än flyttar in

Nyheter Enligt mätningarna i februari månad från SCB är vi 20 färre invånare i Värnamo kommun

Bild: David Alin

Generellt så fortsätter barnafödandet att minska i Sverige och nu är det lägsta barnafödsantalet i februari månad sedan 19 år tillbaka. 

Förra året var det totala antalet nyfödda barn i hela landet sedan 2003 och antalet födda barn per kvinna det lägsta som någonsin uppmätts i Sverige. Hittills under 2024 fortsätter trenden nedåt. 

– Det föddes cirka 7 900 barn i Sverige i februari i år. Det är det lägsta antalet nyfödda en februarimånad sedan 2005. Men skillnaden mot februari förra året är väldigt liten. Det rör sig om ett 20-tal barn totalt, säger Lovisa Sköld, befolkningsstatistiker på SCB.

LÄS MER:  Färre nyfödda än på 24 år i Värnamo

Statistiken för Värnamo kommun följer landets utveckling. 

Vid årskiftet var vi 34 601 invånare. Vid februari månads utgång var vi 34 547 invånare och det är en minskning med 20 personer under en månad.

Under februari månad föddes 27 invånare och 25 avled. 67 flyttade in till kommunen och 90 flyttade härifrån. 

Taggar

Dela


6 reaktioner på Fler flyttar ut än flyttar in

Fler katoliker och ortodoxa då blir det flera barn!

Gå i kyrkan!

🖖🖖🖖🖖🖖🖖🖖

Sett, läst och hört. Det räcker att sätta sig i samspråk med före detta butiksägare, förskollärare, brukare av hemtjänst, vårdpersonal, lyssna till vad experter från SVT framför eller rentav lyssna in hur det låter på fullmäktigemöte, så inses snabbt att det finns en hel del att jobba på – välskött kyrkogård, fotbollslag i högsta serien – invånarna och IFK Värnamo förtjänar bra mycket bättre än det som levereras från Stadshuset.

Om det sedan beror på tjänstemännens kvalitet i politiskt styrd organisation, eller förtroendevaldas kapacitet blir upp till var och en att fundera på… Tyvärr sämre sedan 1992…

En bra början vore att fler butiker i centrum, återöppnad viadukt, mindre kriminalitet, etcetera. ”Utanför boxen-tänkande” var något SAS-Janne vurmade för. Antalet anmälda cykelstölder i Värnamo cirka 560 mot cirka 8 i Gnosjö… Säger just det… Vad gjorde Gnosjö rätt? Vad gör Värnamo fel?

Och nybyggnationer av för- och lågstadieskolor. Indragning av omsorgen och äldreboenden. Hur går det ihop?

Du har helt rätt. Det är dessa människor som har ett stort inflytande över hur denna kommun styrs.
Här är politiken statisk och samma numera vänsterliberala frikyrkliga borgare återkommer val efter val i styret.
Demokratisk Förnyelse är lika med noll. Denna brist i kombination av en märklig föreställning om sin egen duktighet och en inställning om att denna kommun på något sätt skulle vara bäst i klassen på det mesta gör att den aldrig kommer att kunna konkurrera med vare sig Jönköping eller Växjö. Värnamo kommer alltid att förbli lillebror i marginalen trots allt högstämt prat om visionen om 40.000 invånare 2030. Varför just 40.000 skulle vara en magisk siffra kan man undra.

Värnamo är precis lagom stort. Störst är inte alltid bäst.
Goda nyheter tycker jag. Värna om Värnamo!

Så länge Värnamo styrs av alla dessa frikyrkor så kommer Värnamo att inte växa till mellanstor stad så som Växjö. För 150 år sedan var Värnamo och Växjö lika stora, i dag vet vi alla vilken stad som är större. Innan någon försöker kommentera motsatsen så har frikyrkorna i Värnamo ungefär 15 000 medlemmar, vilket betyder att de i stort sett styr Värnamo kommun. I stället för att satsa på fängelse, så att Värnamo kommer fyllas med kriminella, vilket det kommer att ske. Efter deras utsläpp, kommer kommunen att erbjuda dem praktik med mera, men många av dem kommer att fortsätta sina kriminella liv. Det hade varit bättre med en högskola i stället för fängelse.

Kommentarsfunktionen är stängd