Nyheter

Fler begagnade bilar såldes i länet

Fler begagnade bilar såldes i länet

Nyheter Försäljningen av begagnade bilar ökar inte i samma takt som tidigare.

Det visar ny statistik från bilvärderingsföretaget KVD Bilpriser. Försäljningen i Sverige ökade med blygsamma 1,6 procent under januari till september i år – jämfört med helåret 2015 då ökningen låg på 4,1 procent. I sju län har försäljningen minskat och det är i Dalarna som försäljningen backat mest. Vanligaste sålda bilen under kvartalet är en Volvo V70 och den mest populära färgen är svart.

Jönköping tillhör de län där försäljningen ökar.

Begagnade bilar har länge attraherat svenskarna och under flera år har tillväxten på begagnatmarknaden ökat kraftigt. Fram tills nu. Under tredje kvartalet 2016 såldes totalt 315 244 begagnade bilar, vilket är en ökning på endast 0,5 procent jämfört med samma period förra året. Tittar man på helåret 2015 låg tillväxten på hela 4,1 procent.

– Efter rekordåret 2015 ser vi nu att tillväxttakten mattats av väsentligt på begagnatmarknaden – och vi ser dessutom ett liknande mönster i nybilsförsäljningen. Bilförsäljning är en konjunkturindikator och den minskade tillväxttakten kan tyda på att vi nu närmar oss en ekonomisk avmattning, kommenterar Jonas Björkman, vd på KVD Bilpriser.

Siffrorna visar att försäljningen har minskat i hela sju län och det är Dalarna som står för den största nedgången (-9,9 %). Även i Västmanland minskar försäljningen av begagnade bilar (-1,3 %) följt av Norrbotten och Skåne (-1,2 %). I Gävleborg, Västra Götaland och Östergötland minskar också försäljningen.

Rapporten visar vidare att svenskarna föredrar klassikern Volvo V70. Störst chans att lyckas på begagnatmarknaden har den som äger en svart bil – som är den mest populära färgen i 18 av 21 län. Norrbotten, Västerbotten och Gotland går dock mot strömmen och köper helst vita bilar.

Taggar