Nyheter

Fler anmälda misshandelsfall i Värnamo än på sju år

Nyheter Under andra kvartalet 2023 anmäldes fler misshandelsfall än något kvartal sedan 2016. Det visar ny statistik från Brå.

Det anmäldes sammanlagt 79 misshandelsfall i Värnamo kommun under andra kvartalet 2023. Vi får gå tillbaka till andra kvartalet 2016 för att hitta ett kvartal då det anmäldes lika många misshandelsfall i kommunen.

I snitt har det sedan 2006 anmälts 51 misshandelsfall per kvartal i Värnamo kommun. Flest anmälningar under ett enskilt kvartal noterades det andra kvartalet 2016 (79 stycken).

Statistiken visar antalet anmälda brott och inte antalet faktiskt begångna brott. Hur stor andel av de begångna brotten som anmäls varierar mellan olika brottstyper. När det gäller misshandel är anmälningsbenägenheten relativt hög när det gäller grövre brott – men lägre vid mindre grova brott. Om man känner förövaren minskar anmälningsbenägenheten ytterligare.

Benägenheten att anmäla brott kan också förändras över tid, till exempel på grund av förändrade attityder i samhället eller ändrade försäkringsvillkor. Det gör det svårt att utifrån antalet anmälda brott säga om brottsligheten ökar eller minskar.

Det finns också ett bortfall av anmälda brott som inte har någon brottsplats registrerad och därmed inte kan knytas till en kommun.


Varje månad och kvartal samlar vi in statistik från Brottsförebyggande rådet om anmälda brott i tolv kategorier (sexualbrott, misshandelsfall, bostadsinbrott, rån, skadegörelsebrott, fickstölder, butiksstölder och snatterier, cykelstölder, bilstölder, smugglingsbrott, förfalskningsbrott och alkohollagsbrott).

Om en brottskategori sticker ut med ovanligt många eller ovanligt få anmälningar skriver vi en artikel.

Text och bild: Jens Finnäs, Newsworthy


Taggar

Dela


1 reaktion på Fler anmälda misshandelsfall i Värnamo än på sju år

Usch tråkig statistik. Jag blev själv misshandlad av barnens far i många år. Jag var kuvad och togs inte på allvar. Svärmor var en häxa som bara höll sonen om rygg även om hon såg min blåöga (och då var jag gravid)
Till och med polis valde backa, sa att det kommer att lugna ner sig, vilket det inte gjorde och jag valde flytta till norr.
Nu tänker jag på dessa stackars kvinnor som inte vågar anmäla. Livet är inte lätt för dessa kvinnor. Jag betalade ett högt pris men är nu lycklig med en bra man som inte slår

Kommentarsfunktionen är stängd