Nyheter

Fina ord och vackra visioner försvarar inte demokratin!

Nyheter I en debattartikel yrkar moderata regiongruppen att regionledningskontorets specialkompetens inom frågor om bland annat barn- och tvångsäktenskap kartläggs samt se en ökad samverkan mellan olika myndigheter, institutioner och förvaltningar för att främja arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck. 

Det är i din tid det händer. Det betyder att det är ditt och mitt ansvar att stå upp för svenska värderingar. Det är vi skyldiga rösträttskämpen Elin Wägner och alla andra som genom historien har kämpat för de möjligheter vi har i dag.

Regeringen beslutade under förra mandatperioden om en kommitté som ska uppmärksamma att den svenska demokratin fyller 100 år. Arbetet inleddes förra sommaren och kommer pågå över 2021 för att fira demokratins genombrott då kvinnor fick möjlighet att rösta i allmänna val första gången.

”Kraften att hålla ut, den kommer, när man börjar känna sig solidarisk med sitt kön, så att dess smärta blir ens egen smärta, dess förnedring ens egen förnedring.” Så skrev Elin Wägner i sin roman Pennskaftet från 1910. Efter en uthållig mobilisering i folkrörelser och särskilt kvinnorörelsen, fattades två principbeslut i riksdagen den 17 december 1918. Besluten gick ut på att kvinnor skulle ha rösträtt i val till kommun och landsting våren 1919 och att grundlagsändringar skulle genomföras så att kvinnlig rösträtt i riksdagsvalet gällde från 1921. Det har i år gått 100 år sedan dessa beslut. De ledde till demokratins genombrott i Sverige. Låt oss minnas och försvara den kamp som bedrevs av de som var fyllda av mod och som inte gav upp, trots massivt motstånd, vilket gav oss grunden till det Sverige vi är i dag.

Sverige för 100 år sedan var på många sätt annorlunda än Sverige i dag. Den svenska demokratin har under de hundra år som gått gradvis blivit starkare. Tyvärr är inte demokrati en naturlag som bara finns där, utan något som varje generation måste försvara och utveckla oavsett var hoten kommer ifrån.

Var och en ska vara förvissad om att demokratin inte ger vika för antidemokratiska krafter. Vår demokrati ska främjas, förankras och försvaras. Hedersrelaterat våld och förtryck (HRV) innebär alltid en kränkning av den enskildes grundlagsstadgade fri- och rättigheter. Kampen mot hedersförtrycket är därför en frihetskamp som borde vara angelägen för alla rörelser, organisationer och partier som vill stå upp för demokrati och mänskliga rättigheter. 

Moderaterna anser att klan- och hederskultur är ett hot mot demokrati och jämställdhet. För att hedra att demokratin fyller 100 år behöver vi synliggöra och ta oss an dagens hot mot demokratin. Fina ord och vackra visioner försvarar inte vår demokrati. Det är endast genom att vi ser dagens hot mot demokratin och gör något åt dem som vi om ytterligare 100 år kommer att kunna fira svensk demokratis 200-årsjubileum. 

När beslut om ”Deklaration för en stark demokrati” skall fattas i regionstyrelsen den 8 juni kommer Moderaterna därför att yrka på att regionledningskontoret får i uppdrag att säkra att det inom förvaltningen finns tjänstemän specialiserade på frågor om bland annat barn- och tvångsäktenskap samt könsstympning och tillkännager detta för regionstyrelsen. Dessutom vill vi att regionledningskontoret får i uppdrag att öka samverkan mellan olika myndigheter, institutioner och förvaltningar för att främja arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck och tillkännager detta för regionstyrelsen. 

För moderata regiongruppen
genom
Malin Wengholm (M), regionråd, gruppledare 

Taggar

Dela


2 reaktioner på Fina ord och vackra visioner försvarar inte demokratin!

Att säkra det som redan borde vara säkrat kanske skulle kunna avhjälpa men det som sker idag är inte tillåtet och ändå tillåts det med den goda hjälpen från myndigheter.
Det är inte bara hedersvåldet eller barnäktenskapen det är väl all välfärd för barn och ungdomar som ska ses över då det inte hålls i dag.
Hedersrelaterat våld när all form av våld ska vara borta men tillåts med myndigheters hjälpredor till att röva barn och ungdomar deras barndom.
Fy skäms!
Byrålådors pappersarbete botar ingen om man inte formaterar det till handling.
Så många och åter så många barn och ungdomar som får lida helt i onödan i detta samhälle där ingen tar ansvar mer än att de sig själva vill sko.
Det är väl det som heter att sko sig på andras bekostnad, de som inte får eller kan sin egen mening säga.

Kommentarsfunktionen är stängd