Nyheter

Film om Dannäs på filmhistorisk festival

Nyheter Dannas står i fokus när en av filmerna i arvsfondsprojektet "Svea på Stolfabriken" visas på Värnamo Filmhistoriska Festival.

Dannas står i fokus när en av filmerna i arvsfondsprojektet "Svea på Stolfabriken" visas på Värnamo Filmhistoriska Festival. Bilder: Martina Ojala/David Alin

Oavsett om du känner till bygden eller ej så kommer du att känna igen dig i sättet att arbeta, mjölkslingans betydelse och människors berättelser från förr. Det menar skaparna till ”Västbo smörklimp – Dannäs, bäddat för historia”: en inspirerande film med minnen från förr, blandat med historiska bilder och filmer från Värnamo kommuns bygd, Dannäs. Dannäs socken som förr kallades för Västbo smörklimp var en rik jordbruksmark med närhet till vattnet som präglades av entreprenörsskap, samarbete och kreativitet. Nu har bygdens historia blivit film, genom Studieförbundet Vuxenskolan i Jönköping län i samarbete med Dannäs Hembygdsförening inom det tvååriga arvfondsprojektet ”Svea på Stolfabriken & andra livsberättelser om yrkeslivet”. På söndag eftermiddag begår filmen, i samband med Värnamo Filmhistoriska Festival, världspremiär.

– Vi är mitt i filmproduktionen och håller på med Dannäsfilmen för fullt, säger projektledaren Anna Stavréus som befinner sig på Mediacenter när vi når henne per telefon.

– Projektet pinnar på, fyra av elva filmer är färdiga och Dannäsfilmen blir jättebra. I filmen berättas bland annat om Klövers Syfabrik, Klövers Mekaniska, Täckfabriken i Vittaryd, Holger Johanssons Mekaniska Verkstad, Dannäs Säteri, och mjölkarundan som hade en sorts samhällsnyttig funktion. Det blir en rolig film av det hela, säger Anna Stavréus.

Saga Alexanderson, ordförande i Dannäs Hembygdsförening välkomnar initiativet.

— Det känns så roligt. Det här projektet har varit som en gudagåva. Sedan 2018 har vi haft en studiecirkel där vi länge har pratat om gamla Dannäs. För oss som är inflyttade så har det varit intressant att få veta hur mycket som har funnits i bygden och det är viktigt att få fram och visa det. Att det nu har filmats har varit en extra positiv sak i det hela, då det ger en möjlighet att bevara det hela för eftervärlden också. Vi har haft en bra projektledare i Anna Stavréus som har fått oss att lägga manken till och det ska bli kul att Dannäs får representera Värnamo kommun på söndag, säger Saga Alexanderson.

– Något som är ännu roligare är att ha sett studiecirkeln växa. När vi började med den 2018 var vi fem-sex personer. Nu är vi runt 20 personer, det visar att det har blivit en social sammankomst och att det finns ett intresse att bevara saker och ting för eftervärlden. Alla våra intervjuer har inneburit cirka åtta timmars filmmaterial. Eftersom vi har så mycket material är tanken att vi ska göra filmer för varje arbetsplats som vi har besökt. Det är tanken att det ska bli nästa fas i arbetet, säger Ulf Alexanderson.

Samtidigt pågår en utställningen ”En kavalkad av historia kring arbetslivet i Jönköpings län” i Värnamo kulturarvsnod. I utställningen visas hur en tanke från en person kan bli ett helt unikt projekt där seniorer möts, planerar, filmar och intervjuar med hjälp av mobiltelefoner och lite envishet. Gemensamma krafter, en önskan om personlig utveckling och bevarande av historia till kommande generationer har drivit grupperna framåt. Resultatet är elva dokumentärfilmer från tio av våra kommuner i Jönköpings län. Fyra av dessa filmer visas nu i Värnamo kulturarvsnod.

–Det har varit ett mycket socialt och väldigt roligt projekt och det blir en rolig film av det, säger Anna Stavréus.

Taggar

Dela


3 reaktioner på Film om Dannäs på filmhistorisk festival

Stort grattis till detta spännande projekt!
Många arbetstimmar är säkert nedlagda i projektet!! Vilka filmhjältar!

Kommentarsfunktionen är stängd