Nyheter

Figy-ungdomar till riksfinal 

Nyheter Två lag från Finnvedens gymnasium är klara för riksfinalen i innovationstävlingen Blixtlåset.

techXplore från Finnvedens gymnasium kammade hem regionsfinalen i Blixtlåset i Värnamo och får tävla i riksfinalen i Stockholm den 26 april. Laget består av Emilia, Linnea, Tilda och Kajsa. Bild: Pressbild  [1/2]

Finnvedens gymnasium fick dubbel lycka när Compeer kammade hem andraplatsen i regionsfinalen och gör techXplore sällskap i riksfinalen den 26 april. Laget består av Jonathan, Melker, Albin & Oliver från klassen Te20A. Bild: Privat  [2/2]

Ett stort antal lag tävlar i år om priset Siemens Innovation Award och att bli svenska gymnasiemästare i innovation 2022. Först sker en regional uttagning genom att sju regionfinaler arrangeras. Vid varje regionfinal utses en etta, tvåa och trea. Ettorna och tvåorna går vidare till riksfinalen för att där möta övriga finalister.

Tävlingen går till så att varje lag spelar in en presentation där man presenterar sin innovation utifrån gällande och publicerade tävlingskriterier. I går avgjordes regionfinalen i Värnamo. Finalen avgjordes genom att tre jurygrupper tittade på filmerna och bestämde vilka sex grupper som gick vidare till eftermiddagens final. Värnamo representerades av fyra lag i finalomgången. När finalen var över stod det klart att det blev dubbel lycka för Finnvedens gymnasium. 

Förstapriset kammade laget techXplore hem. Laget har utvecklat pedagogiska ledsaker som förklarar vardagliga saker. De tävlade med en prototyp som förklarar varför bara en nyckel passar till ett särskilt hål.

Juryns motivering lyder: ”Vinnaren har en tydlig definierad målgrupp, med en produkt som har framtiden med sig och för sig. Lösningen på problemet kommer att kunna anpassas och erbjuda lekfullhet, enkelhet och skapa nyfikenhet”.

Men framgången slutade inte där. I riksfinalen den 26 april i Stockholm får techXplore sällskap av laget Compeer. Laget har utvecklat en app som du använder när du scannar för att kunna se ursprungsland och fördelning över näringsämnen i livsmedel. Du får dessutom receptförslag för de livsmedel du handlat.

Juryns motivering lyder: ”För en tjänst med bra anpassningsmöjligheter för många målgrupper som gagnar både människa och samhälle. Bra presentation med en spännande analys. Datainsamling som skapar nytta och blir konsumentens bästa vän”.

Resultatet innebär att techXplore och Compeer representerar Värnamo i riksfinalen i Stockholm den 26 april.  

Taggar

Dela


1 reaktion på Figy-ungdomar till riksfinal 

Kommentarsfunktionen är stängd