Nyheter

Figy-elever med i Diabetesgalan

Nyheter I kväll sänds Diabetesgalan i tv 3 och fem elever från Finnvedens Gymnasisum i Värnamo kommer kanske att synas i bild.

Eleverna som medverkar i Diabetesgalan. Privatbild

Uppfinningen

Det handlar om Oscar Jonasson, Jakob Hoof, Linus Hilding, Julia Myrvold och Gustav Widerberg.

– Vi går tredje året på teknikprogrammet och startade i september förra året ett UF-företag. I vårat UF-företag utvecklar vi en liten smidig lampa som fästs på diabetessprutor, för att underlätta insulintagande under mörka förhållanden, berättar Gustav Widerberg som är företagets säljare.

– Vi kom på och utvecklade idén efter att ha sett att en av gruppens medlemmars föräldrar såg stora bekymmer att ge insulin till en av sina söner under nattetid. När föräldrarna på natten tände lampan i pojkens rum så vaknade han och blev lätt tjurig när han sedan skulle somna om igen. Denna process kunde ta upp mot 15 minuter och var ibland tvungen att utföras varje tid på en natt. Föräldrarna blev då väldigt trötta och hade mindre ork till dagliga uppgifter.

Förra terminen var med i ett innovations-SM för gymnasieelever, vid namn blixtlåset, där man kom på en fjärde plats.

• Uppfinnare
Det de uppfunnit är ett komplement till en diabetespenna. Den består av två lampor som genom ett gummiband träs på diabetespennan. Därmed kan man lätt se var man ska sticka nålen och man ser även vilken mängd insulin man ska injicera.

– Nu under detta året har vi haft mycket kontakter med företag som producerar och hjälper oss med produkten. Vi medverkar även på en del mässor för att nå ut till kunder och nya företag.

• Sänds i kväll
– Under cirka tre veckors tid har vi haft kontakt med en kvinna som jobbar med diabetesgalan som sända i tv3 kväll klockan 20.00, om de skulle kunna hjälpa oss på något vis. De beslöt då att bjuda upp oss till galan för att få ställa ut med vårt företag tillsammans med många andra – stora företag och kända profiler. Vi har även varit i kontakt med Peter Jihde, som är galans konferencier och som själv har diabetes, för att få återkoppling på våran produkt. Så vi hoppas på att kanske bli nämnda i direktsändningen. Men detta vet vi inte om det kommer att ske. Vi kommer även att förhoppningsvis sitta med under galan för att sedan mingla efteråt.

Ungdomarnas företag heter Glow och de har en hemsida där man kan läsa mer: www.glowuf.se.

Taggar