Nyheter

Figueiredo (V): Orättvisor, miljö och infrastruktur – mina hjärtefrågor

Nyheter I en artikelserie lär vi känna våra ledamöter och ersättare som är invalda i kommunfullmäktige under mandatperioden. I dag träffar vi João Figueiredo (V).

João Figueiredo (V). Bild: Press

Kan du beskriva dig själv?

– Otroligt svår fråga. Jag är en 39-årig Bredarydsbo med mycket glöd i hjärtat. Jag har två barn och sambo och bor på en gård med några djur och odlingar. Jag är uppvuxen i en mycket kristen familj och sedan tidig ålder lärde jag mig att kämpa riktigt hårt för det jag ville. Jag fick lära mig att livet inte skulle ge mig någonting utan ville jag ha något skulle jag behöva kämpa hårt och systematiskt för att få det. Eftersom jag kommer från Portugal och är 80-talist fick jag växa upp med historier från alla i familjen och bekantskapen hur det var under den fascistiska diktaturen. Mina föräldrar som flydde landet för att inte skickas till koloniala kriget i Afrika, min morfar som ständigt förföljdes och hotades av politiska polisen, den omfattande misären och brist på mat, kläder och på allt annat, hur barn tvingades gå till fabriken eller åkern efter fjärdeklassen för att arbeta tills pensionen, granen som kom tillbaka från koloniala kriget med stora trauman och aldrig fick hjälp från staten, lågstadieläraren som kom från Angola efter Nejlikornas revolution -74, och så vidare. Det var just i samband med den uppfostran och insikt att jag fick väldigt nära kontakt med samhällets orättvisor och stor förståelse för de människorna som påverkas av socioekonomiska svårigheter i livet. Jag fick därmed lära mig vikten av att hjälpa andra att ta sig ur svåra situationer eller hjälpa dem som inte längre kan ta sig till en bättre tillvaro. Med andra ord: medmänsklighet. Jag är utbildad som multimedia-producent och i dag jobbar jag med digital kommunikation. Jag älskar friluftsliv, springa, odla, fotografering, kommunikation och läsa en bra bok eller titta på en bra film/serie, sådana som gör en att tänka och reflektera kring livets vikta frågor.

Har du önskat eller tilldelats platsen i kommunfullmäktige?

– Platsen tilldelades, om jag förstår din fråga korrekt. Listorna görs av partiets medlemmarna. Man får nominera vilka man vill och sedan partiets medlemmar röstat fram de som ska vara i valsedeln och på vilken plats. På det sättet tilldelades jag platsen. Jag kom oerhört nära dock att bli personkryssade, om jag räknade korrekt missade jag det på grund av fyra eller fem röster. Utöver ersättare i KF sitter jag även som ersättare i RF där jag engagerar mig mest, även för att jag också ansvarar för Vänsterpartiets regiongrupps kommunikation.

Vad är det för frågor som engagerar dig mest?

– Jag tror man kan samla de flesta frågorna under begreppet ”orättvisor”. Klassiska vänsterfrågor. Men utöver det så brinner jag extremt mycket för miljö- och infrastrukturfrågor. Det kan vara tågbanor, energifrågor, cykelvägar på landsbygden, bevarande av naturen, strandskyddet, och så vidare.

Vad ser du fram emot under mandatperioden?

– Att se partiet växa på en bred front. Vi har lösningarna och vår politik är möjlig. Detta kan vi konstatera där vi styr eller har styrt. Exempelvis i Region Västra Götaland sänkte V kollektivtrafikens biljettpriser kraftigt och i Hallands region har man börjat införa 30-timmars arbetsvecka i vården med oerhört positiva resultat både i bemanningen, kvalitet på vården och regionens ekonomin – bara för att nämna några exempel.

—————

Kommunfullmäktige är det högsta beslutande organet i kommunen och kan liknas vid kommunens riksdag.

De röstberättigade invånarna i kommunen väljer fullmäktige i allmänna val vart fjärde år (samtidigt som riksdags- och regionvalet). I Värnamo består kommunfullmäktige av 51 ledamöter och 29 ledamöter. De flesta av dem har ett vanligt jobb och ägnar sig följaktligen åt politiken på fritiden.

Kommunfullmäktige fattar beslut i principiella frågor som rör kommunens organisation, ekonomi, övergripande planer och samhällsplanering. Fullmäktige bestämmer också hur de olika nämnderna sätts samman, vilka arbetsuppgifter de har och vilka som ska vara ledamöter. Mandatfördelningen 2022-2026 ser ut som följer:

Socialdemokraterna 14 mandat
Moderaterna 11 mandat
Sverigedemokraterna 9 mandat
Centerpartiet 8 mandat
Kristdemokraterna 5 mandat
Liberalerna 2 mandat
Vänsterpartiet 2 mandat

Taggar

Dela