Nyheter

Fick utstå slag, sparkar och hot – nekades skadestånd

Nyheter Är det naturligt få utstå hot, slag och sparkar i sitt arbete ? Den frågan ställer en ordningsvakt till tingsrätten efter att ha fått sin begäran om skadestånd nekad. 

Är det naturligt att i sitt arbete få utstå hot, slag och sparkar? Den frågan ställer en ordningsvakt till tingsrätten efter att ha fått sin begäran om skadestånd nekad. Arkivfoto: TT

Den 21 december 2019 arbetade ordningsvakten på en pub i centrala Värnamo. När ett sällskap, mer än dubbelt så många individer som ordningsvakter, kommer till puben, nekar ordningsvakten dem inträde. Irritation uppstår och flera ordningsvakter kallades till entrén. 

En person utdelar en hård spark som träffar sparkar ordningsvakten i magen, en annan person utdelar ett öppet slag mot ordningsvaktens ansikte, som träffar hans glasögon. Personen som utdelade slaget uttalade även hot mot vakten. Sällskapet beger sig sedan från platsen. Någon timme senare kastas ett handgranatsliknande föremål in på puben.

Ordningsvakten stämmer de båda personerna för våld mot tjänsteman och hot mot tjänsteman. Ordningsvakten yrkar på skadestånd för kränkning, sveda och värk samt läkarbesök. En totalsumma på 20 700 kronor. 

Målet går upp i tingsrätten. Tingsrätten dömer den ena personen för både våld mot tjänsteman, men frias för anklagelsen för hot mot tjänsteman. Personen döms även för rattfylleri. Den totala påföljden blir 6 000 kronor i dagsböter.

Målsägande nummer två stod åtalad och döms för både våld mot tjänsteman och hot mot tjänsteman. Han döms även för misshandel, brott mot knivlagen samt olovlig körning (de händelserna inträffade tidigare innan pubincidenten). Hans påföljd blir två månaders fängelse. 

Trots att tingsrätten dömer till ordningsvaktens fördel, avslås hans skadeståndsbegäran helt,. Tingsrätten menar att ordningsvakten har en beredskap på att något kan hända när han tjänstgör i krogmiljö och att brottet har föregåtts av viss ordväxling. De anser att ordningsvakten i den uppkomna situationen har haft en förhöjd mental beredskap och att han har haft flera andra ordningsvakter i sin omedelbara närhet. Mot den bakgrunden anser tingsrätten att ordningsvakten inte har utsatts för en så allvarlig kränkning att han har rätt till skadestånd för det. Vidare saknas det underlag till stöd för kravet på ersättning för sveda och värk samt utlägg för läkarbesök. 

– Det här är helt sjukt! Jag blev sparkad och slagen av två personer och jag hotades, men jag har inte rätt till någon ersättning alls, eftersom tingsrätten anser att jag i mitt fritidsjobb som ordningsvakt ska vara beredd på att tåla både slag och sparkar. Ingen ska behöva motta hot, slag eller dylikt. Jag ska få tåla slag och sparkar, men svensk rättsväsende dömer till 6 000 kronor i dagsböter och två månaders fängelse. En märklig detalj är också att polisens skyddsenhet ger mig ett personlarm med gps och direktkontakt med polis vid aktivering, det har jag ännu i dag. Polisen och jag själv gör tydligen en helt annan bedömning av hoten än vad tingsrätten gör. Svenskt rättsväsende är skamligt!

Taggar

3 reaktioner på Fick utstå slag, sparkar och hot – nekades skadestånd

Bra gjort av tingsrätten.
Han hade ju inget underlag för var sig läkarbesöket eller för sveda och värk.

Är väl inte konstigt, har han inte fixat något underlag som bekräftar hans skador/kostnader så är det praxis att tingsrätten nekar.

Jobbar man som ordningsvakt så är du ju inte så att man kan räkna med konflikt. Det är ju logiskt att de också kan bli anfallna när de är där för att sköta ordning och reda.

Kommentarsfunktionen är stängd