Nyheter

Fiberutbyggnad avklarad

Nyheter Kommunfullmäktige 2017 var eniga: senast 2020 ska alla fastboende kommuninvånare ha möjlighet att ansluta till bredband via fiber. Nu är projektet slutfört.

Från vänster på bilden: Malin Classon, vd på Värnamo Energi, Bo Svedberg (S), Gunnar Crona (KD), Herman Henriksson, säljare på Värnamo Energi, Mikael Karlsson (C), Erik Thorén, Ulf Svensson, Gottlieb Granberg (M) och Kjell Fransson.  [1/2]

Kommundirektör Ulf Svensson visar upp den lila t-shirten från Almedalsbesöket.  [2/2]

Efter att Värnamo kommun fått utmärkelsen ”Årets kommun 2016” besökte representanter Almedalsveckan. De gick runt i lila t-shirts med texten ”100 procent bredband via fiber”. Kommunfullmäktige gick på representanternas linje och sa 2017 ju till en satsning på bygga ut fibernätet. Värnamo Energi fick uppdraget att genomföra insatsen.

– Vi hade redan 25 års erfarenhet av att bygga fibernät och vi hade erfarenhet av att lägga i fiber i både tätort och landsbygd, så vi var väl rustade för uppdraget, säger styrelseordförande Gunnar Crona (KD).

Värnamo Energis vd Malin Classon fyller på.

– Tack vare en god samverkan har vi löst uppgiften det hela på ett smart sätt. 70 personer i vår arbetsstyrka har varit involverade i alla byggen, vi har som mest haft 14-15 grävmaskiner i gång. Totalt har vi lagt 59 mil fiber och har lagt genom tre sjöar. Totalt rör det sig om 1 500 fastigheter som har fått chansen att ansluta. Det har varit ett jättestort projektförfarande, men vi har haft ett gott samarbete med våra entreprenader. 

När kommunfullmäktige tog beslutet fanns möjlighet att låna upp till 60 miljoner kronor för att genomföra satsningen. Tack vare en god ekonomi har satsningen kunnat genomföras utan en enda lånad krona.

– Värnamo Energi fick ett bidrag från Jordbruksverket på 20 miljoner kronor för satsningen. Tack vare en god ekonomi i våra bolag så har vi kunnat komma runt det hela inom den ordinarie verksamheten. Framtiden ser ljus ut, för att få vitsa till det lite, säger Kjell Fransson, vd på Värnamo Stadshus AB.

Den här satsningen betyder att alla kommuninvånare kan koppla upp sig på jämlika villkor över hela kommunen. Verksamheter och privatpersoner har helt enkelt det behovet för att fungera och utvecklas. Vi är glada att kunna vara en kommun som ligger främst i just denna utveckling. Det är ett led i vår landsbygdspolitik men också en rättvisefråga. Alla ska ha samma förutsättningar, säger kommunstyrelsens ordförande Mikael Karlsson (C).

– Eftersom vi vill att hela kommunen ska växa, vilket är en förutsättning för att lyckas med visionen, så måste tillgång till fiber finnas för alla i hela kommunen. Verksamheter och privatpersoner har helt enkelt det behovet för att fungera och utvecklas. Vi är glada att kunna vara en kommun som ligger främst i just denna utveckling. Det är ett led i vår landsbygdspolitik men också en rättvisefråga. Alla ska ha samma förutsättningar, säger Mikael Karlsson, kommunstyrelsens ordförande.

– För många orter betyder det här jättemycket. I Horda var det ett hus som såldes till tyska turister. De blev helt chockade när de upptäckte att de hade fiber i huset, berättar kommunstyrelsens andra vice ordförande Gottlieb Granberg (M).

För lantbrukare Erik Thorén i Ulås ser mycket positivt på projektet.

– För mig som företagare är fiber en förutsättning här ute på landsbygden. Det blir ingen skillnad oavsett var du än bor i kommunen. Jag ser det som en välsignelse. 

Taggar

Dela


5 reaktioner på Fiberutbyggnad avklarad

Verkar som det är klart med utbyggnaden lagom tills 5-G-nätet tar över.
Då får man i princip samma uppkoppling till en bråkdel av priset. Glad att man tackade nej 🙂
De 1 500 fastigheterna hade lätt kunnat vara 5 000 om man från början satsat på ett öppet stadsnät i stället för det monopolnätverk som nu erbjuds.

Stämmer inte! Bor mitt i Värnamo centrum i fastighet med ett antal lägenheter och där finns inget fiber.

Inte riktigt klart ännu. Återställande av fördärvad stig återstår i Bredaryd.

Bra, nu är alla uppkopplade! Nu ta vi itu med laddstolpar på alla offentliga p-platser i hela kommunen till 2025.

Och så ser vi till att bygga en stabil och icke väderberoende energiproduktion för att säkerställa god tillgång samt låga priser på el. Avvecklingen av den effektiva och fossilfria kärnkraften måste också stoppas till dess att den nya generationens kärnkraft har blivit utbyggd.

Kommentarsfunktionen är stängd