Nyheter

Fastighetsägare riskerar vite på 100 000

Nyheter En fastighetsägare har inte efterbehandlat en täkt i enlighet med samhällsbyggnadsnämndens beslut. Nu vänder sig nämnden till mark- och miljödomstolen i Växjö för att få ett vite på 100 000 kronor utdömt för fastighetsägaren.

En fastighetsägare har inte efterbehandlat en täkt i enlighet med samhällsbyggnadsnämndens beslut. Nu vänder sig nämnden till mark- och miljödomstolen i Växjö för att få ett vite på 100 000 kronor utdömt för fastighetsägaren. Arkivbild

Den 28 februari 2020 upphörde tillståndet till miljöfarlig verksamhet som gällde för Fröset morän-, grus- och sandtäkt på fastigheten Åminne 5:1, efter fastighetsreglering den 3 juni 2009 benämnd Bossaryd 1:4. Enligt tillståndet skulle efterbehandling av täkten slutföras inom tillståndstiden och senast tre år innan täktverksamheten beräknades upphöra skulle en slutlig efterbehandlingsplan ha lämnats in till tillsynsmyndigheten. 

I ansökan om täktverksamhet föreslogs villkor för täkttillståndet. Ett av förslagen var att efterbehandling skulle vara slutförd och tillfälliga upplag borttagna från täktområdet inom tillståndstiden. I miljökonsekvensbeskrivningen, som var en del av ansökan om täkttillstånd angavs att området skulle komma att efterbehandlas till en varierad biotop av betesmark, skog och vattenspeglar. Samhällsbyggnadsnämnden har sedan år 2017 genom inspektion, inspektionsrapporter, föreläggande och föreläggande med vite arbetat för att få in en efterbehandlingsplan. En efterbehandlingsplan som samhällsbyggnadsnämnden bedömde vara tillräcklig inkom den 31 maj 2021. 

Samhällsbyggnadsnämnden beslutade vid ett sammanträde den 30 juni 2021 att fastighetsägaren/verksamhetsutövaren senast den 30 september 2021 ha utfört efterbehandling av täktområdet i enlighet med den efterbehandlingsplan som nu föreligger (daterad 25 januari 2021), inklusive komplettering (daterad 31 maj 2021) samt ha genomfört en avsyning med tillsynsmyndigheten för bedömning av om eventuella kompletterande åtgärder behöver vidtas. För område fyra ska stenar och död ved placeras ut i enlighet med den efterbehandlingsplan daterad 25 januari 2021. 

Beslutet förenades med ett vite om 100 000 kronor. Undertecknat delgivningskvitto inkom till samhällsbyggnadsnämnden den 29 juli 2021 och överklagades den 22 augusti 2021. Överklagan avvisades eftersom det inkom för sent. Beslutet om rättidsprövningen är mottaget den 30 september 2021 och har inte överklagats. 

Samhällsbyggnadsförvaltningen genomförde den 30 september 2021 en avsyning av verksamheten. Efterbehandlingen har i flera delar inte utförts i enlighet med den inlämnade efterbehandlingsplanen eller med samhällsbyggnadsnämndens föreläggande med vite från den 30 juni 2021. 

Några exempel på åtgärder som inte var utförda vid avsyningen:

– Flera brytfronter finns kvar, dessa skulle enligt planen ha släntats ut och jämnats till.

– Högar med avbaningsmassor finns kvar, dessa skulle ha släntats ut och enligt villkor 5 i tillståndet för täkten ska alla avbaningsmassor användas i efterbehandlingen. 

– Vid dammen i norr har en stor hög med avbaningsmassor bara delvis släntats ut. En brant sluttning med många stora stenar och mycket ojämnheter ner mot dammen har blivit resultatet. Stenar och död ved har inte placerats ut på den öppna sandytan i område fyra. 

Överlag så har utsläntning av material gjorts på ett sätt som inte överensstämmer med efterbehandlingsplanen. Några flacka ytor runt dammarna har inte utförts. Material har tryckts ut i kanterna av brytområdet utan att jämnas till eller ges en naturlig anslutning mot brytfronterna. Vid den minsta dammen i öster har några högar lagts i dammens sydvästra del. Syftet enligt efterbehandlingsplanen var att ge dammen en rundare utformning genom justering och släntning i kanterna, men så har inte skett. 

Samhällsbyggnadsnämnden bedömer att efterbehandlingen av täktområdet inte är gjord i enlighet med beslutet den 30 juni 2021 och anser att det finns goda förutsättningar för att ansöka om vitets fastställande. Men nämnden anser även att det finns skäl att halvera vitet ned till 50 000 kronor. Orsaken är att en efterbehandling är påbörjad, men att den inte uppfyller nämndens beslut på hur den ska göras. 

Samhällsbyggnadsnämnden hade föreslagits besluta att hos mark- och miljödomstolen i Växjö ansöka om få ett vite på 50 000 kronor utdömt på fastighetsägaren. Bo Svedberg (S) yrkade på att nämnden skulle ansöka om det fulla vitesbeloppet. Yrkandet gick samhällsbyggnadsnämnden med på. Nämnden beslutade sonika att hos mark- och miljödomstolen i Växjö ansöka om att få ett vite på 100 000 kronor utdömt för fastighetsägaren för att inte ha efterbehandlat täkten i enlighet med beslut daterat 30 juni 2021, punkt 1, Sbn § 169 på fastigheten Bossaryd 1:4, Värnamo. 

Taggar

Dela