Nyheter

Får vidareutveckla stödsystem för stärkt folkhälsa

Nyheter Teknik- och fritidsförvaltningen får i uppdrag att utreda hur framtidens stödsystem för stärkt folkhälsa i Värnamo kommun ska utformas. 

Teknik- och fritidsförvaltningen får i uppdrag att utreda hur framtidens stödsystem för stärkt folkhälsa i Värnamo kommun ska utformas. 

I dag finns en stigande trend av stillasittande bland barn och ungdomar och ofrivillig ensamhet bland äldre. Statistik för såväl fysisk som psykisk hälsa visar på kraftiga försämringar. Så här ser teknik- och fritidsförvaltningens nuvarande bidragssystem till föreningar för att stärka folkhälsan ut: 

– Största andelen bidrag ges till föreningar med aktiviteter för barn och unga mellan 7-20 år. Samma ekonomiska stöd för aktivitet utgår varje dag i veckan, upp till maximalt sju deltagartillfällen per vecka.

– Anläggningssstöd utgår till föreningar som antingen sköter sina egna anläggningar eller sköter kommunens anläggningar. Regelsystemet reglerar inte vad som faktiskt görs för dessa stöd, eller utgör någon koppling mellan anläggningsstödet och aktivitet vid anläggningen.

Syftet med stödsystemen är att ge föreningar och civilsamhälle incitament bland annat för att skapa förutsättningar för fysisk aktivitet/rörelse och rekreation för alla genom hela livet, stimulera till social gemenskap samt att stimulera till samverkan mellan föreningar som kombinerar rörelse/kultur/social gemenskap.

Teknik- och fritidsförvaltningen ser det som önskvärt att de ekonomiska stödsystem som kommunen erbjuder föreningar ger incitament för föreningar/civilsamhälle att agera så att teknik- och fritidsnämndens mål verksamhetsmål om en värdefull aktiv fritid och stärkt folkhälsa uppnås. Förvaltningen önskar därför få i uppdrag att se över normer och regelverk för bidragen för att säkra att de används på bästa sätt för stärkt folkhälsa. Översynen ska ske i dialog med föreningar och civilsamhälle. 

Målet med förändrade stödsystem är att vända den negativa trenden av stillasittande och isolering till kommuninvånare som blir stimulerade till rörelse och gemenskap och genom detta uppnår en god och jämlik hälsa. För att få fram bra stödsystem behöver ett samarbete ske med föreningarna. Förvaltningen avser att erbjuda möten i centralort och de fyra större kransorter för att informera, involvera och diskutera med föreningar. Det är viktigt att vara lyhörd för föreningarnas erfarenheter och kompetens. Ambitionen är att föreslå nya stödsystem som håller sig inom nuvarande totala budgetram för bidrag. Teknik- och fritidsförvaltningen avser att ge en kvartalsvis avrapportering till teknik- och fritidsnämnden.”, skriver tjänstemännen i en utredning. 

Teknik- och fritidsnämnden beslutade på sitt senaste sammanträde att gå förvaltningen till mötes. 

– Vi ligger långt fram i folkhälsoarbetet i den här kommunen, vilket känns bara med tanke på att vi är den mänskliga tillväxtkommunen, säger teknik- och fritidsnämndens ordförande Gottlieb Granberg (M). 

Taggar

Dela