Nyheter

Får tillämpa förebyggande arbetssätt i verksamheter

Nyheter Kommunstyrelsen har satt sitt. Förvaltningar får möjlighet att utveckla och implementera arbetet med tidiga och samordnade insatser i Värnamo kommun.

Kommunstyrelsen har satt sitt. Förvaltningar får möjlighet att utveckla och implementera arbetet med tidiga och samordnade insatser i Värnamo kommun. Bild: Pressbild

Medborgarnämnden har tillsammans med barn- och utbildningsnämnden och omsorgsnämnden sedan maj 2020 arbetat med att utveckla och implementera arbetssättet TSI (tidiga och samordnade insatser) i Värnamo. 

TSI syftar till att arbeta med tidig upptäckt och tidiga insatser för barn och unga samt deras nätverk i syfte att ge ett verksamt stöd innan oron för barnet blir på en nivå där orosanmälan behöver göras till socialtjänsten. Sedan maj 2021 har TSI bedrivits i projektform, där målet är att finna framgångar och utmaningar i fortsatt arbete med införande. Målet är att TSI ska vara en naturlig del av kommunens arbete med tidiga insatser.

Mottagandet inom förvaltningarna har varit väldigt positivt, vilket gör att arbetssättet långsiktigt kommer att gynna kommunens innevånare. De utmaningar som förvaltningarna identifierat är den gemensamma förmågan till samordning och utveckling. Medborgarförvaltningen, barn- och utbildningsförvaltningen samt omsorgsförvaltningen beslutade sig därför att ansöka om utvecklingsmedel till en tjänst i syfte att arbeta med implementering, utveckling samt kunskapsspridning gällande TSI. Kopplat till detta önskar även förvaltningarna att ge projektledaren i uppdrag att arbeta med genomlysning och förslag på gynnsamma insatser i syfte att minska/förkorta samt undvika placering externt. Förvaltningarna bedömer att tjänsten behöver delfinansiering under två år. Förvaltningarna avser att använda HUV-medel som en del av detta införande (motsvarande 185 tusen kronor per år). 

Medborgarnämnden beslutade på sitt sammanträde den 15 december att hos kommunstyrelsen ansöka om utvecklingsmedel för en tjänst som TSI-samordnare på totalt 1 130 000 kronor under 2022 och 2023 samt att medborgarförvaltningen får i uppdrag att tillsammans med omsorgsnämnden och barn- och utbildningsnämnden implementera TSI som en del av förvaltningens ordinarie verksamhet. Kommunstyrelsen beslutade under sitt möte i tisdags att bevilja medborgarnämndens önskan. 

Taggar

Dela