Nyheter

Fångade rekordgädda på 16 kilo

Nyheter Värnamograbbarna Oscar Jönsson och Viktor Larsson var på ett stort fiskeäventyr i lördags.

Oscar Jönsson glad fiskare. Foto: Viktor Larsson

Det var på fisketur på Vänern som Oscar drog upp en verklig rekordgädda på 125 centimeter och 16,1 kilo – nytt Sverigerekord för 2020. Fisken släppte de sedan tillbaka i vattnet.

Normalt tävlar Oscar och Viktor tillsammans med Mattias Granlund i Team Zalt men nu var de bara två på denna fisketur.

– Känslan är fortfarande obeskrivbar, att få landa en sån här stor fisk i sitt knä är en saga för sig. Det ligger så mycket blod svett och tårar bakom en sån här fisk! Vi lägger ett par hundra timmar på att fiska gädda och det är många gånger vi åker ut helt lottlösa. Vi åker land och rike runt för att tävlingsfiska i gädda i våt team, vi går under Zalts flagga. Zalt är ett företag som tillverkar beten som har extremt många stora gäddor på sitt samvete, berättar Oscar

Sveriges största gädda på 21.07 kilo är tagen på just en Zalt.

– Att fiska gädda är en livsstil för sig. Här hade vi ingen kännedom alls om vattnet. Vänern är ganska stor (tredje största i Europa) men med min och Viktor Larssons kunskap om gäddfiske så kunde vi ändå lokalisera oss in i en vik vi trodde på, vi sökte efter den varmaste delen i viken. Oftast är det där gäddorna vill stå nu, fortsätter Oscar.
– Vi hittade en plats som var 0.4 grader varmare än övriga viken och vi ankrar upp med elmotorn och börjar kasta. Vi får ett par gäddor, första på 70 cm och den andra på 110 cm. Från tidigare turer till Vänern har vi erfarenhet om att där vi hittar stora fiskar ,hittar vi oftast mer stor fisk. Efter en timme har vi stått och kastat på samma ställe. Vi släpper ner båten 15 meter och ankrar upp: Det ska bli mitt sista kast! Pang! Det tar stopp och jag känner ett par riktigt tunga huvudskakningar – det är en bättre fisk.

Fisken hänger med ganska enkelt in till båten – typsikt förleksfisk.
– Fisken är såpass lång så Viktor har problem att få in den i håven men väl i håven kollar vi ner i håvnätet och ser att det är en jättestor gädda! 11 kilo skriker Viktor men jag vågar knappt tro den väger 10. Fisken vänder sig i håven och vi kan konstatera att den väger en bra bit över den gäddan vi fick i somras som vägde in på 14.0 kg. Vi gör iordning allting med vågsäck och gör plats för mätbräda. Allt för att skona gäddan och släppa den så fort som möjligt.

Väl vägd och mätt så landar gäddan på 16,1 kg och 125 cm.
– Bilderna har gått virala på sociala medier och jag själv sitter hemma o soffan och pustar fortfarande. Det är en väldigt mäktig upplevelse och jag är väldigt lycklig att jag och Viktor har fått uppleva ännu en riktigt stor fisk i vår båt, avrundar Oscar Jönsson.

Oscar Jönsson med rekordgäddan. Foto: Viktor Larsson

Taggar

Dela


2 reaktioner på Fångade rekordgädda på 16 kilo

Kommentarsfunktionen är stängd