Nyheter

Facebook 6: Stoppar bluffmakare

Värnamo.nu

Nyheter Några med anknytning till Värnamo med omnejd har startat en grupp på Facebook för att stoppa bluffmakare.

– Förra veckan formligen exploderade det och vi har nu kring 15 000 som följer, säger Conny Andersson från Ljungby som ligger bakom gruppen.
Conny har tidigare bland annat bott i Värnamo och en av medarbetarna i gruppen kommer från Bredaryd.

Det mesta är bra på Facebook men det finns där liksom i samhället i övrigt bluffmakare, folk som på ett eller annat sätt försöker luras.

– Många av mina vänner delade en massa tävlingar, jag tyckte det lät för bra för att vara sant och när jag ställde frågor som hur tävlingen finansierades eller vilket företag som låg bakom så blev jag blockerad. Så gör man inte om man inte har något att dölja? Då startade jag Bluffakuten som en motpol till alla bedrägerier på Facebook, säger Conny.

Han säger att man måste tänka lite mer när något verkar alldeles för lockande. Ingen ger bort en sommarstuga gratis eller annat. Det handlar ofta om att man vill få in så många gillade eller medlemmar som möjligt till sidan och sedan kanske man säljer den för ny verksamhet.

På sin sida berättar Bluffakuten om en rad sidor som anordnar tävlingar i syfte att sälja likes till andra, nätbedrägerier eller att locka folk att ge ut personuppgifter i syfte för telefonförsäljning eller skräppost. I flera fall har Bluffakuten lyckats få Facebook att stänga ned bluffsidor.

– Bluffakuten existerar för att informera om blufftävlingar och skadlig verksamhet på Facebook. Främst riktar vi oss mot så kallad likefishing och spam, hälsar Conny på Bluffakuten.