Nyheter

Fabriksbyggnad väckte känslor

Nyheter Frågan om framtiden för den gamla fabriksbyggnaden i Ohs väckte känslor under landsbygdsdialog. 

Frågan om framtiden för den gamla fabriksbyggnaden i Ohs väckte känslor under landsbygdsdialog. Arkivbild

En av frågorna som avhandlades under landsbygdsdialogen i Ohs var ett önskemål att rusta upp den gamla fabriksbyggnaden för att hyra ut den till lokala företag. Fabriksbyggnaden hyste fram till och med slutet av 1970-talet ett pappersbruk. Därefter tog Horda Gummifabrik över byggnaden och bedrev verksamhet där fram till 2009, då verksamheten flyttade till Horda. Därefter har fabriken övertagits av en näringsidkare från Lammhult.

 – När massabruket lades ner var kommunalråden här. De hade försökt att ta hit arbetstillfällen. När Gummi lades ner visade sig ingen från kommunen här. Det verkade som att det inte fanns något egenintresse från kommunens sida att visa sig här då. Det var lite konstigt, sa en medborgare.

– Jag vet att det var riktigt hett när Horda Gummi beslutade sig för att lägga ner verksamheten här 2009. Det kom som en blixt från en klar himmel. Vi trodde att de jobbade med en ersättningsindustri, därefter fick vi upp frågan. Det hade varit bättre om vi hade blivit inkopplade i fallet tidigare, sa tekniska utskottets ordförande Gottlieb Granberg (M). 

– Det fanns en vision om vad som skulle kunna hända om gummifabriken lades ner. Dess utrymmen var lämpliga för kulturaktiviteter, såsom teater, sa en medborgare. 

En Ohsbo månade att Horda Gummis beslut om nedläggning överrumplade många. 

– Det fanns en verkstadssida med tillgång till det gamla lokstallet. Vi fick vara i lokstallet gratis under hela Horda Gummis tid. När personen i Lammhult hade tagit över, begärde han 20 000 kronor om året. Häromåret var det någon galning i Ronneby som försökte sälja fabriken till mig, kommenterade Ohsbon. 

Kommunstyrelsens ordförande Karlsson betonade vikten av att bevaka situationen.

– Meddela samhällsbyggnadsförvaltningen om de ställer till några problem. Hjälp oss att bevaka det hela för äganderätten är som ni vet stark i Sverige. 

Taggar

1 reaktion på Fabriksbyggnad väckte känslor

Kommentarsfunktionen är stängd